WINTER 2016_2017

Deze slideshow vereist JavaScript.

t) 4-7-2017 Eindelijk te water! Kort voor mijn vertrek naar Engeland voor de RTI (Met de Contessa 26 “Bijou”) de scepters gemonteerd en de mast gelakt. De zeilmaker heeft de nieuwe buiskap gemonteerd. Tijdens het verblijf was het dek en de opbouw toch behoorlijk vervuild door het stof, waardoor ook b.v. kleine kitspetters niet zichtbaar waren. Dinsdag meteen de buitenkant en de kuip grondig gereinigd en zaterdag j.l. de binnenkant schoongemaakt en de kussen etc. er weer in gelegd.

s) De afgelopen maanden niet veel kunnen doen door andere verplichtingen en afspraken, maar nu de draad weer opgepakt. De preekstoel staat er weer op. Ankerbak en de binnenzijde van de kuipbank geverfd. 3e laag antifouling gezet. Het beslag van de mast gehaald en de mast geschuurd. Nu overleggen hoe dit weer goed te bevestigen. Ook nog nieuwe bedrading voor het toplicht door de mast zien te voeren.

r) Vandaag het onderwaterschip 2x in de antifouling kunnen zetten, de naam en de thuishaven er weer opgezet en nog wat verniswerk kunnen doen rond de kajuitingang..

q) Potdeksel is nu helemaal gereed. De zijkanten van de opbouw en de kuip zijn voorzien  van een tweede laag DD-lak. Het dak van de kajuit en het dek zijn voorzien van een laag DD-lak met antislip poeder. Eerst veel afplakwerk. Het resultaat mag er zijn.

p) Vrijdag is het potdeksel is geplaatst. Nog wat afwerken en de hoekjes bij de spiegel er nog inlijmen. Vandaag het dek, de opbouw en een deel van de kuip in de eerste laag DD lak.

o) Vandaag is de waterlijn erop gezet en de witte bies aan de bovenzijde. Na een week uitharden is de lak nog meer gaan glimmen. de laatste twee slangen van de brandstoftank aangesloten en een begin gemaakt met het schuurwerk van het hout binnen. Inmiddels één laag zijdeglans op de vloer en de opstaande randen van de banken.

20170225_161459 20170225_161356 20170225_161343 20170225_141217

n) Vier lagen op de romp, na de 3e laag is er geschuurd met P400. Ze glanst als nooit tevoren. Nu de waterlijn en de bies nog. Zelf heb ik de nieuwe brandstoftank geplaatst en aangesloten en het nieuwe dashboard met de urenteller, de tankniveaumeter en het contactslot.

20170211_103301

m) De eerste laag zit erop. Schuren met P320 en daarna P240 leverde niet het gewenste resultaat. Uiteindelijk dof kunnen schuren met P180. Nu nog twee lagen en dan goed laten uitharden, voordat de vierde en laatste laag erop gezet gaat worden.

l) Romp 1x geschuurd met professionele schuurmachine (met stofzuiger) grofte 320. Stuurboord zijde is vrijwel onbeschadigd, aan bakboord meerdere diepe krassen. Afgesmeerd met gelcoatplamuur. 1e laag gelcoatplamuur in de gaten in het schot.

k) Vandaag de eerste lagen gelcoatplamuur gezet op de gaten in het dek, die de vorige week dicht zijn gemaakt met hout en vezel in epoxy. Verder het gat in het schot waar het kompas heeft gezeten en later de bediening  van de stuurautomaat, dichtgemaakt met hout en epoxy. Ook besloten om het oude gat daaronder, wat nu is afgedekt met een plaatje teak, op diezelfde manier dicht te maken. Begonnen met het schuren van het dek en de opbouw.

j) De ruimte boven de spiegel is zo veel mogelijk leeggehakt. (Het natte hout en de stukken polyesterhars) Nu, na enkele weken drogen, in de hoeken een paar lagen multiplex verlijmt met epoxy. Hopelijk een goede basis voor de verhaalkammen. De rest van de ruimte wordt volgeschuimd met epoxyschuim. Het is de bedoeling dit af te vlakken, er een paar lagen mat op te leggen met epoxy en daarna glad te plamuren, voordat het flexiteak erop gelijmd gaat worden. Na een tip van het bedrijf waar de boot staat een snellere oplossing gevonden: Afgestreken met een laag van ca 2 cm epoxy/aerocell (lichtgewicht vulmiddel).

Deze slideshow vereist JavaScript.

i) Het luchtrooster in het voordek wordt niet meer teruggeplaatst. Stond altijd dicht. Ventileren doen we via het luik. Het gat wordt dichtgemaakt door eerst aan de onderzijde een dun plaatje multiplex te lijmen (kitten) en vervolgens een tweetal rondeschijven van ca. 12mm dik erin te lijmen met epoxy. Gevolgd door meerdere lagen mat met epoxy. De randen zijn afgeschuind. Daarna afwerken met epoxy gelcoatplamuur.
winter-4

h) De oude schroefgaatjes van het potdeksel volgegoten met epoxy. Met behulp van een schone koker en een kitspuit. Uiteraard afvlakken met een plamuurmes voordat de epoxy hard is.
winter-6

g)Met een soevereinboortje de bovenzijde van alle schroefgaatjes iets ruimer gemaakt
winter-5

f) De oude brandstoftank is verwijderd en de nieuwe RVS tank (Met vlotter voor een niveaumeter) wordt gepast.

winter-2016-17-14-kopie

e) Op de kuiprand zitten een paar kikkers die nooit worden gebruikt. Worden verwijderd om niet meer te worden teruggeplaatst. Zo ook de RVS afdichting van een kachelschoorsteen op het achterdek, en een luchtrooster op het voordek. Deze gaten worden dichtgemaakt met weefsel en epoxy.

winter-2016-17-16-kopie winter-2016-17-15-kopie

d) Ook de preekstoel en de beugels van de spinakerbomen zijn los gehaald om deze, als het dek weer is geschilderd, met verse kit ertussen weer te bevestigen.

winter-2016-17-5-kopie winter-2016-17-6-kopie

c) Onder de brede teak lat op de spiegel ontdekte ik iets wat ik niet had verwacht. In de spiegel zitten kennelijk een aantal lagen multiplex verwerkt, die door het inwateren waren gaan rotten. Het zachte hout en de lagen polyester ertussen hebben we zo veel mogelijk weggehakt en deze ruimte kan nu drogen, voordat ze weer wordt opgevuld.

Deze slideshow vereist JavaScript.

b) Ook het dek en de kajuit zijn weer aan een verse laklaag toe. Begonnen wordt met het verwijderen van het potdeksel en de scepterpotten. Het potdeksel zit weliswaar met > 150 schroeven bevestigd, maar dat blijkt toch vrij eenvoudig te doen. Er zijn destijds RVS schroeven van goede kwaliteit gebruikt. Ik had vernomen dat bij sommige Contessa’s er ruimte was ontstaan tussen de romp en de schaal van het dek, maar dat blijkt bij ons niet het geval. Ook de scepterpotten zitten geschroefd met drie bouten met,in principe, de moeren onderdeks vast in het polyester. Helaas zijn er in de loop van de jaren kennelijk een aantal los geraakt en zijn er onderdeks toch nieuwe moeren op gedraaid. Dan is het dus zaak met twee personen te zijn en soms het plafond ter plaatse te verwijderen.

winter-2016-17-1

a) Iedere Contessa 32 heeft zo haar zwakke punten die eens verholpen moeten worden. Twee daarvan zijn het aanbrengen van een nieuwe laklaag op de romp en het vervangen van het potdeksel. De directe aanleiding op dat deze winter uit te voeren is een aanvaring op de Oosterschelde eind augustus. Nadat de expert is geweest en de verzekering akkoord heeft gegeven voor de reparatie is ze uit het water gehaald en in de loods geplaatst.

winter-2016-17-13-kopie       winter-2016-17-2