Nieuwe schroefaskoker

Al meerdere winters, als de Ondine op de kant stond, viel me op dat er wat (zout) water lekte vanuit de romp, naast de schroefas. Een berichtje (met foto) naar de specialist in Engeland, George Isted, bevestigde mijn gedachte dat er gedurende de zomer langzaam water binnendringt tussen de schroefaskoker en de romp. Dit schijnt een bekend probleem te zijn bij de eerst Contessa’s die nog zijn uitgerust met een metalen- i.p.v. een kunststofschroefas.

Lekkage

De schroefaskoker gaat door een gesloten ruimte die is opgevuld met schuim. Dit schuim absorbeert in eerste instantie het water, maar na verloop van tijd laat het ook door in de motorruimte, waar het zich een weg zoekt naar de bilge.

Normaal gesproken wordt het roer verwijderd, wat op zich al een hele klus is, en wordt het bestaande gat met speciaal gereedschap groter gemaakt voor de vervangende kunststof schroefaskoker. Het gat is nl. 38mm, terwijl de gangbare polyester kokers een buitendiameter van 43mm hebben. Omdat ik mijn flexibele koppeling destijds erg goed heb geborgd, de ruimte daar erg krap is en ik het verwijderen van het roer wilde vermijden, besloot ik alle aansluitingen van de motor los te maken en deze tijdelijk te verplaatsen naar de voorkant van de kajuit. Zo zou ik de schroefas naar binnen kunnen halen, incl. flexibele koppeling en zou ik meer ruimte hebben om de gesloten ruimte van de koker open te maken om het schuim te verwijderen en de nieuwe koker te plaatsen. Restte nog één probleem, hoe krijg ik de schroef eraf. Er is geen ruimte voor een normale poelietrekker. Ik heb er zelf één bedacht, bestaande uit drie delen, met twee M10 bouten. De eerste versie, met strips, bleek te zwak, de tweede versie, gemaakt uit hoeklijn werkte. Op spanning zetten en de schroef verwarmen met een Campinggas brandertje.

Omdat er meer eigenaren bezig zijn met deze klus vernam ik via Facebook dat er in Engeland een leverancier is die 38mm epoxy kokers levert, incl. buitenlager. De firma T. Norris. Deze bleek 38,2mm te zijn. Met schuurpapier er iets afhalen, net zoveel tot de koker er krap in past.

Met de Fein een driehoek uit de wand van de gesloten ruimte gezaagd. Hier is duidelijk te zien dat het oude schuim vocht heeft opgenomen.

Het oude schuim en de koker verwijderd en de ruimte daarna laten drogen.

Het uiteinde van de oude metalen koker heb ik eraf geslepen en gereed gemaakt om het later weer te kunnen monteren, juist rond het uiteinde van het buitenlager.

Na het pasmaken van de koker deze ingesmeerd met epoxy en met kracht in het bestaande gat geschoven. Na het uitrichten ingebed in verdikte epoxy.

Nu de overgebleven ruimte gevuld met twee-componenten purschuim (gesloten cel schuim om te voorkomen dat er weer vocht in kan trekken)

Het gat weer afgesloten met het uitgezaagde luikje, afgedicht met meerdere lagen doek in epoxy en alles weer voorzien van een laag dd lak.

Omdat de motor nogal hoog op de flexibele dempers stond heb ik gebruik gemaakt van de situatie om de motorfundatie iets op te hogen. Ik heb daarvoor hardhouten latten gebruikt van 9mm dik, verlijmd met dikke epoxy. Op de foto zijn tijdelijk bouten geplaatst voor het positioneren van de latten.

Gebruikte materialen