Nieuwe motor

Voorjaar 2020. Toen wij de Ondine kochten was de motor (Ruggerini MM190) nog vrij nieuw, maar na ruim 20 jaar werd het tijd voor een nieuwe motor. De keuze viel op een Nanni N3.21. Eén cylinder en een paar PK meer. Ongeveer dezelfde afmetingen en gewicht. De oude motor kon er vrij simpel worden uitgelicht m.b.v. een heftruck. Meteen gebruik gemaakt van de gelegenheid om de Blake afsluiters en de kuipdoorvoeren te vervangen door CR Messing exemplaren.

De oude Blake afsluiters
Kuipdoorvoeren(oude situatie)

Van de bestaande situatie heb ik eerst een mal gemaakt van karton en deze meegenomen naar de werkplaats en daar vergeleken met de nieuwe motor. Daar stelden we vast dat de motorfundering moest worden verlengd naar achteren.

Bestaande situatie
Ruimte gemaakt voor de stalen strips.
Dit heb ik gedaan met stalen strips. Een deel van de oude fundatie werd verwijderd m.b.t. een Fein.

Twee lange RVS schroeven aan de ene zijde en het geheel ingebed in epoxy.

Vervolgens afdekken met meerdere lagen polyestermat. De nieuwe afsluiters zijn inmiddels ook geplaatst.

Alles voorzien van een nieuwe laag verf (DD lak)

Weer netjes in de verf.

Tijd om de motor voor de eerst keer te plaatsen voor het bepalen van de bevestigingsgaten van de motorsteunen. Gaten boren in de stalen strip en draad tappen voor de achterste steunen en gaten voorboren in het hout voor de voorste.

Passen voor de eerste maal.

Bij het aansluiten van de bedieningskabel van de keerkoppeling bleek deze toch nog de fundatie te raken. Dus motor weer terug in de kajuit en met de Fein nog een stukje uit de fundatie geslepen.

Ruimte voor de keerkoppelinghevel.

Bij een nieuwe motor hoort ook een nieuw bedieningspaneel.

Toerenteller, watertemperatuur- en brandstofniveaumeter

Standaard worden deze motoren geleverd met een “normaal” contactslot voor het activeren, voorgloeien en stoppen van de motor, maar ik heb gekozen voor een drukknop (de rode) voor deze functies. Omdat het paneel op een kwetsbare plaats zit zou de kans bestaan dat een schoot of laars de sleutel zou kunnen raken en e.e.a. beschadigen. De zwarte knop is de startknop. Vervolgens is het paneel voorzien een perspex paneel, met twee kleine ronde gaten voor de twee knoppen.

Perspex plaat als bescherming
Het uiteindelijke resultaat.

Slang van de bilgepomp vervangen door een iets dunner exemplaar. Door de beperkte ruimte tussen de motor en de fundatie. Deze lijkt voldoende capaciteit te hebben. Ook zijn de massakabel (niet te zien) en de kabel vanaf de accu naar de startmotor en van de dynamo naar de laadstroomverdeler vervangen (de rode). Nieuw CR Messing wierfilter. Deze is compacter dan de standaard kunststof exemplaren.