Vakantie 2021

30 aug 2021

Vertrek vanuit Sint Annaland

Vertrek vanuit de thuishaven Sint Annaland richting Volkeraksluizen. Bewolkt, ca 18 gr.C, wind 3-4 bft N. Schutten door de Krammersluis duurt altijd weer langer dan je wilt, maar we hoeven deze dag niet ver te varen, dus geen probleem. ’s Avonds afgemeerd aan de binnenzijde van de wachtsteiger voor de Volkeraksluizen.

31 aug 2021

De volgende morgen via de Volkeraksluizen naar Numansdorp gevaren. Omdat er voldoende wind stond toch nog even de zeilen gehesen. Al iets meer zon, ca 20 gr.C.

1 sept 2021

Numansdorp/Dordrecht

’s Morgens bezoek gehad van een monteur van TCC om de koelcompressor na te zien. Regelunit vervangen. Oorzaak: te weinig ventilatie, compressor te heet geworden. Daarna vertrokken richting Dordrecht. Omdat de windverwachting voor de komende dagen ongunstig is, aanhoudend noord, hebben we besloten niet via de Noordzee, maar via de staande mastroute naar het noorden te varen. Eerste uur nog een klein beetje wind, maar nog voor Strijensas de motor gestart. Voor de spoorbrug afgemeerd aan de wachtsteiger en gegeten. Bij de eerste avondopening door de brug en daarna afgemeerd in de Wijnhaven.

2 sept 2021

Dordrecht/Gouda

Skyline Dordrecht vanaf de Noord

Via de Noord verder naar het noorden. Voor de brug over de Noord moesten we bijna een uur wachten. Dat is geen pretje. Er is geen mogelijkheid om goed af te meren en de passerende beroepsvaart veroorzaakt een vervelende deining. Toch geprobeerd met veel stootwillen langszij de beschoeiing van de oude fabriek. Aan het einde van de middag afgemeerd in de rustieke verenigingshaven van Gouda.

3 sept 2021

Gouda/Kaagse Plassen

Ondergaande zon; voor anker op de Kaagse Plassen

We hadden geen zin om de nachtroute via Amsterdam te nemen, dus via Leiden richting Haarlem in konvooi. Vrijwel alle bruggen draaien vrijwel direct als je aankomt. Aan het einde van de middag lagen we voor de spoorbrug bij de Kaag. Deze zou pas om 19:30 uur open gaan. Omdat we geen haast hadden en het erg rustig weer was besloten we iets terug te varen en voor anker te gaan achter één van de eilandjes. Zwemmen en de waterlijn schoon maken. Erg mooie zonsondergang. Helaas deze mooie vrijdagavond betekende ook een diskobootje met jeugd en harde muziek, die tot na 10uur naast ons afmeerde. Daarna weer rust!

4 sept 2021

Weekend in Haarlem. Zonnig, zeer aangename temperatuur. De spoorbrug na Haarlem zou de volgende dag niet open gaan i.v.m. de vele treinen van en naar Zandvoort voor de bezoekers van de F1. Een extra dag in Haarlem dus voor ons. Ontzettend veel dagjesmensen met sloepen die heen en weer varen voor de haven.

6 sept 2021

Haarlem/Amsterdam

Loop middag afgemeerd in de Aeolushaven. Onze favoriete haven in Amsterdam. Klein, rustig, supermarkt vlak bij en een leuk restaurant aan het water (Stork) . Helaas op maandag gesloten. Als je wilt kan je met de IJ-pont naar de binnenstad.

7 sept 2021

Amsterdam/Markerwadden

Toen we het Markermeer opvoeren kwam er een klein beetje wind uit de goede richting (O), maar na enige tijd viel deze weer geheel weg en moesten we de motor starten. na een uurtje keerde de wind weer terug, maar meer noordelijk, dus moesten we kruisen. Daardoor arriveerden wij vrij laat bij deze nieuwe eilanden en was de haven al meer dan vol. Omdat het toch nog mooi weer was besloten we weer voor anker te gaan die nacht.

8 sept 2021

Markerwadden/Enkhuizen

Voldoende wind, uit de juiste richting om naar de sluis te zeilen. Daarna afgemeerd in de Compagnieshaven. Boodschappen gedaan en een verrassend lekkere maaltijd gevonden bij een Libanese traiteur.

9 sept 2021

Enkhuizen/Hindeloopen

Na 3,5 uur zeilen lagen we al voor Hindeloopen. Te mooi weer om al de haven in te gaan, dus weer voor anker en even gezwommen. Van de gelegenheid gebruik gemaakt om de boot te wassen. ’s avonds een echte hoosbui, voor de eerste keer deze vakantie.

11 sept 2021

Verenigingshaven Makkum

Hindeloopen/Makkum

’s Morgen slecht zicht, maar voldoende om verder naar het noorden te zeilen. Afgemeerd in het kleine verenigingshaventje van Makkum. ’s avonds levende muziek vanuit het clubhuis. De windverwachting (lees te weinig wind) doet ons besluiten niet verder te gaan naar de Wadden. De volgende dag zou de wind naar het westen draaien, dus gunstig voor ons om terug te gaan richting Lemmer. Een extra dag in Makkum.

12 sept 2021

Makkum/Lemmer

Weinig wind, maar juist voldoende en uit de goede richting.

13 sept 2021

Lemmer/Kampen

Weer een dag zonder wind. Toen we uit Lemmer vertrokken werden we ingelopen door een combinatie sleper/coaster. Kennelijk wordt er nog nieuwbouw gepleegd in Lemmer. Omdat het windstil was werden we de gehele dag geplaagd door vliegjes, die overal op gaan zitten. Buiten en binnen. Na de Ketelbrug op het ketelmeer nog even een uurtje kunnen zeilen. Daarna stroomopwaarts de IJssel op. In het begin ongeveer 1 kn stroom tegen. Afgemeerd in de verenigingshaven, ´s middags nog even naar de oude binnenstad en ´s avonds grootzeil en giek eraf gehaald en de verstaging los gemaakt.

14 sept 2021

Kampen/Veessen

`s morgens om half tien de mast gestreken door een zeer aardige behulpzame havenmeester. De mast bevestigd op de preek/ en hekstoel en verder de rivier op. In eerste instantie was de planning in Wijhe te overnachten, maar daar aangekomen bleek dat een erg klein haventje en met 2 meter mast achter de boot durfden we daar niet in te manoeuvreren. Aan de loswal met mogelijke deining van de beroepsvaart zagen we ook niet zitten. Dan maar door naar Olst, maar na enige tijd zagen we een bord naar een jachthaven aan de rechteroever waar we niet van op de hoogte waren. Dat bleek de Kozakkenhaven van Veessen te zijn. Een langere insteekhaven en rustig. Wat een geruststelling, vooral omdat we bang waren dat Olst ook geen goede keus zou zijn. Restaurant was weer gesloten, maar de volgende dag konden we wel vers brood kopen.

15 sept 2021

Veessen/Deventer

Deventer

Mooi varen op de IJssel, maar met 1 kn tegenstroom schiet het natuurlijk niet echt op. Omdat Deventer onze woonplaats is leek het ons leuk daar ook 1 nacht te blijven in de verenigingshaven. `s avonds bezoek gehad van Sander en Jasmijn.

16 sept 2021

Deventer/Zutphen

De stroming wordt steeds sterker, nu zeker 1,5 kn en soms als de rivier wat smaller is nog sterker. Omdat er niet veel beroepsvaart is is het wel mogelijk steeds de binnenbochten te nemen. Vroeg in de middag afgemeerd in de Marshaven.

17 sept 2021

Hellingen

Vroeg in de middag, volgens afspraak, verschijnt de tractor met de botenwagen. Voor mij de eerste keer dat de boot op deze manier uit het water gaat, dus best wel even spannend. Het is windstil dus het manoeuvreren tussen de palen gaat goed. De boot wordt hydraulisch opgetild en gestabiliseerd aan de achterkant. aan de voorkant rust ze met de boeg op een balk. Op de voorlopige eindbestemming voor de loods afgespoten en daarna op de definitieve winterplaats op de bok geplaatst.

Een vakantie met veel motoruren (44!) en veel zon. Nooit te veel wind. Nu tijd om te klussen op korte afstand van onze woonplaats.