KOMBUIS AANPASSEN

Winter 2021-2022

In de eerste serie van de Contessa 32 is het wasbakje links geplaatst, met het kooktoestel rechts ernaast. In combinatie met de plank geheel links, dus naast het deksel van de motorruimte is het een soort L-vorm. Voor de meeste zeilers is er net onvoldoende stahoogte als je voor het (af)wasbakje staat en wel voor het kooktoestel. In de praktijk sta je vaker en langer voor het wasbakje. Niet goed voor je rug en nek dus. In de later gebouwde schepen is er een U-vormig kombuis, met het kooktoestel in het midden en het wasbakje rechts en meer naar het midden van de boot.

In 2012 heb ik de toiletruimte aangepast en een koelbox gemaakt achter het toilet. Ik ben daar eigenlijk nooit helemaal tevreden over geweest. a) de effectieve ruimte bleek erg klein, doordat er veel ruimte verloren gaat door de dikke isolatiewanden. b) de compressor staat onder de bank in de leefruimte. Erg hinderlijk als deze ’s avonds/’s nachts als je wilt slapen regelmatig aanslaat. Bovendien wordt het daar te warm zodat er een essentieel (kostbaar) onderdeel stuk bleek. Box koelde wel iets, maar lang niet voldoende.

Met de beslissing het kombuis te verbouwen, hebben we van de gelegenheid gebruik gemaakt ook de koelruimte te verplaatsen. De oude koelbox is eruit gesloopt en de ruimte achter het toilet kan nu gebruikt worden voor bij voorbeeld reddingvesten e.d. en ook de ruimte onder de bank waar de compressor stond kunnen we nu weer benutten voor b.v. kleding of proviand.

De bestaande ruimte, ooit ook een koelbox, is te voor meerdere flessen wij e.d. Daarom werd het complete bestaande kombuis verwijderd. Een deel van de bovenzijde is gespaard gebleven omdat deze deel uitmaakt van de stevigheid van de romp. Is ingelamineerd. We hebben een grotere koelbox gemaakt van hechthout, eerst voorzien van een laag epoxy en vervolgens enkele lagen DD lak. De compressor is aan de andere zijde van de want geplaatst, met boven de brandstoftank. Deze moest ook iets verplaatst worden. Het brandstof voorfilter zat ook in die ruimte, maar die is verplaatst naar de motorruimte. Daar bleek juist voldoende plaatst te zijn. Beter in het zicht en het is nu gemakkelijker een nieuw filter te plaatsen. De oude polyester bak van de koelruimte hebben we wel benut. Deze zit nu rechts achter het wasbakje. We hebben nu niet alleen een ergonomisch beter kombuis, maar ook meer ruimte.