Zomer 2018

Direct na de laatste Goofies wedstrijd is de boot teruggevaren naar Sint Annaland. Tijd voor een paar klussen. De belangrijkste was de scepterpotten los maken en weer bevestigen met een laag butylrubber ertussen om de afsluiting waterdicht te maken. Gelijktijdig is de railingdraad vervangen door nieuw staaldraad met professioneel aangewalste terminals.


26 mei 2018 hebben wij ons ingeschreven voor de 40 mijls van Bru. Een duohanded wedstrijd op het Grevelingenmeer. De week daaraan voorafgaand is de Ondine op de kant geweest voor een verse laag antifouling en het bijwerken van de kleine beschadigingen in de lak van de romp. Vrijdagmorgen weer in het water en daarna vertrokken naar Bruinisse. In het begin totaal geen wind, dus op de motor. Op het Grevelingenmeer aangekomen stond er toch een 10-11 knopen wind. Ruim voldoende om een keer te oefenen met het zetten en droppen van de spinaker. Dat hadden we nog nooit gedaan met een bemanning van twee. Lukte goed, maar het droppen viel niet mee, omdat de wind inmiddels was aangetrokken tot 15 knopen.

Zaterdagmorgen vroeg op. 06:45 palaver. De avond ervoor de baan Oost 2 al in de kaart en in de plotter gezet. De gok was dat dat hem zou worden. Dat bleek juist. Windverwachting 8-9 knopen ONO. Geplande start 09:25uur. Dat werd iets later doordat de startlijn moest worden verlegd. Ondanks dat wij iets te laat aan de startlijn waren kwamen we toch als 3e bij de eerste bovenboei. Daarna spi trekken. Dat na meer tijd dan bij sommige van onze tegenstanders en ook schepen die niet met spi hadden ingeschreven liepen ons voorbij. Toen hij eenmaal stond was dat snel recht gezet en al vrij snel lagen wij weer 3e in onze klasse. Ook liepen we meerdere schepen in uit de klassen die voor ons waren gestart. Hoofdzakelijk reachend richting Brouwershaven. In het Brouwershavense gat was het pal voor de wind, dus ging de snelheid er een beetje uit. Na Brouwershaven nog even het meer oversteken, daar ging de spi eraf en moesten we enkele kruisrakken varen naar het Noorden. De snelheid zat er goed in en we konden juist de Archipel aan stuurboord ronden, direct richting rood/groene boei voor Ouddorp. Daar stuurboord uit ca 60 graden aan de wind terug naar Bruinisse. Daar liepen we nr. 2 in, een Waarschip 1/4 tonner.  oor de Mosselbank een paar keer kruisen om het eiland te ronden. Daar kon de spi er weer op, richting G11. Daar iets te laat met droppen zodat we pas ca 100 meter na de boei van koers konden veranderen. Gelukkig was er voldoende ruimte. Nog 1x de Mosselbank rond en om 16:57 over de finish. Een heerlijke dag gezeild met minimaal 7 knopen wind, maximaal 12, uit constante richting. Koud bier (0 %) en een broodje bal werden aangereikt vanuit een RIB voor de haven!

’s avonds een goede maaltijd in de tent, met een DJ en levende muziek. Het was lang wachten op de uitslag, maar om 22:45 uur was het eindelijk zover. Wij kregen de 1e prijs in de klasse BRU5 (23 deelnemers) uitgereikt! De thuisblijvers natuurlijk direct ingelicht en foto’s van de grote schaal meegestuurd. Zondagmorgen terug naar de thuishaven. Groot bleek de teleurstelling zondagavond toen we via Facebook moesten vernemen dat er een fout was gemaakt in de uitslagen. Een nieuwe berekening zou worden gemaakt. Het duurde vervolgens tot de maandag erop voordat deze werd gepubliceerd. Toch nog een mooie 3e plaats voor ons.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s