Winter 2008

diversen 010

HET BEGIN  2 febr. 2008 Vandaag begonnen met de eerste winterklus, het kaalschrappen van het onderwaterschip. Na vele jaren telkens een nieuwe laag anti-fouling aanbrengen was het nu echt noodzakelijk alle oude lagen te gaan verwijderen. Vorig jaar kwamen delen al vanzelf los. Gelukkig was Sander dit weekend toevallig thuis en wilde wel meehelpen. Het weer viel mee, het was droog en onbewolkt in Zeeland. Sander met een schrapper en ik met een scherpe beitel, na zo’n drie uur doorwerken hadden we bijna de helft al kaal! Geen werkje wat je veel langer kan volhouden, dus als ik zelf nog twee zaterdagen doorschrap moet het wel gepiept zijn. De onderlaag ziet er nog goed uit. Nu moet ik me erin verdiepen of er nog een nieuwe onderlaag onder moet en welk type anti-fouling ik nu het beste kan gaan gebruiken.

3 maart 2008 Afgelopen zaterdag te veel wind om iets te kunnen doen. Bft 9 in de morgen, misschien wat minder in de middag. De zaterdag daarvoor heb in nog wel een uurtje of 5 kunnen schrappen. Voor het resultaat zie de foto. Ik schat nog een flinke dag doorwerken en alles is eraf. Ik ben van plan de oude gever van het log te verwijderen en het gat dicht te maken met polyester. A.s zaterdag de gehele dag naar de Hiswa, dus wanneer ik weer wat kan doen is de vraag.

15 maart 2008 Zoals te zien is, nu nog maar een klein stukje schrappen. Het lijkt wel of het steeds gemakkelijker gaat. Informatie ingewonnen over het beste verfsysteem. 5 lagen Interprotect (2-komp Epoxy) en dan 1 laag Harde Antifouling. De overschildertijden goed in de gaten houden. Als je te lang wacht moet je schuren. Ik ben bang dat ik dat niet kan vermijden. Ik zal het over twee weekeinden moeten verdelen.

SCHRAPPEN 5 april 2008 Vandaag weer eens de gok genomen om wat te gaan doen. De voorspellingen zijn voor Zeeland goed, voor de rest van het land minder. Op weg naar Sint Anmnaland veel regen, maar als ik om half 10 aankom is het bijna droog. Begonnen met het laatste stuk kaal te schrappen. Daarna de delen onder de stempels. Eén voor één de stempels laten zakken, nadat ik telkens twee extra stempels heb geplaatst. Dit gaat goed, maar hoe zal dat straks gaan als ik elke plaats 5x moet verven? Ook de transducers van de oude dieptemeter en de oude snelheidsmeter verwijderd; de gaten moeten worden dichtgemaakt met epoxyplamuur en daarna netjes gladgeschuurd. Daarna de lenspomp terug geplaatst. Ik heb de pakking die enorm was uitgezet vernieuwd, maar toch doet hij het nog niet. Misschien is de rubber terugslagklep te hard geworden van de diesel die afgelopen zomer in de bilge is gelekt. Een revisieset besteld bij Bus Mariteam en de bilge met de kleine bilgepomp via de puts leeggemaakt. Het is de gehele dag verder droog gebleven, soms scheen zelfs de zon. Volgend weekend verder.

SCHUREN  12 april 2008 Vandaag wel veel wind voorspeld, maar droog. Met de slijptol zo veel mogelijk van de oude messing transducer van de oude snelheidsmeter verwijderd en ook de andere beschadigde plekken iets opgeruwd. Het is nog onder de 10 graden, dus de epoxyplamuur wel aangemaakt, maar ik maak me geen illusies dat ik vandaag nog kan schuren. Wat ik wel kon schuren was de rest van het onderwaterschip. De laatste restanten van de antifouling en de epoxyteer opruwen. Waarlijk een monnikenwerk, alles is rond dus alles met de hand. Nog even getwijfeld of ik toch al een laag Interprotect zou zetten en dan om het plamuurwerk heen zou schilderen. Toch maar niet gedaan. Ik zal proberen of ik misschien in de loop van de week ’s avonds even op het terrein kan om de plamuurplekken te schuren en nog een laag epoxyplamuur kan zetten, dan zaterdag even schuren en alles één keer in de epoxyprimer.

ZWART/WIT 19 april 2008. Het schrappen/schuren is nu klaar. De temperatuur gaat minimaal richting 10 gr.c. dus we kunnen beginnen met het aanbrengen van de eerste laag epoxyprimer. De plamuurplekken sla ik nog even over. Dan kan ik vanmiddag voor het weggaan nog een tweede laag zetten voor een strak resultaat. 2,5 liter blijkt precies voldoende voor één laag. Ik heb dus 4 blikken nodig. Een dure grap, maar als het goed is ook een éénmalige voor vele jaren. Om ongeveer 2 uur zat de eerste laag erop, inclusief één stempel.

GRIJS 26 april 2008. Plamuurplekken nog wat nageschuurd. Op de plek waar de transducer van het oude log heeft gezeten toch nog een laagje plamuur gezet. Nu alles in de tweede laag. Ook de BB achterstempel vrijgemaakt. Hier zit de afsluiter van dhet gootsteentje. Twee plekjes bijgeplamuurt. De temperatuur wordt nu echt aangenaam (zo rond de 20 graden schat ik) Om ca.half twee klaar. Nog even tijd om te poetsen. De gehele BB zijde gedaan. Inpoetsen met een doek en uitpoetsen met de poetsmachine die ik jaren geleden eens heb gekocht maar nooit gebruikt.

Onderwaterschip schilderen

EINDELIJK KLAAR 3 mei 2008 Woensdag was het regenachtig, dus niet naar Sint Annaland gereden. Donderdag was het beter, de 3e laag epoxy kunnen zetten en begonnen met het poetsen van de SB kant. Al snel begon het te regenen en moest ik stoppen. Vrijdag de 4e laag epoxy en de SB zijde afgemaakt. Vandaag dan eindelijk de eerste en meteen laatste laag antifouling. Er stond vrij veel wind, maar zonnig en een zeer aangename temperatuur. Nog even geprobeerd de motor te starten, maar het lijkt erop dat de accu’s hun beste tijd hebben gehad. Nogmaals de acculader erop en intussen de teakranden geschuurd en in de teakolie gezet. Ik heb thuis nog een nieuwe accu staan. Afspraak gemaakt voor de 13e mei 11:00 uur. Eindelijk weer in het water.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s