Goofies April 2015

Zaterdag 4 april 2015, de laatste Goofies van dit jaar. De laatste kans ons te revancheren. De windverwachting was goed, 12-15 kn. ’s morgens aangekomen was er nog wel wat regen, maar rond 10 uur werd het droog. We zijn met 4 ervaren zeilers aan boord en 1 onervaren. De start werd, zoals verwacht, een uur uitgesteld i.v.m. laag water, dus tijd om te oefenen. Inderdaad flink wat wind uit NO richting, dus weinig golfslag. Om 13:30 de start, halve wind, naar het westen. Iemand vindt het nodig de voorrangsregel te gebruiken (misbruiken) door vanuit het midden sterk op te loeven en zo te proberen alle bovenliggende schepen buiten de groene ton te dwingen. Gelijktijdig proberen ze een record kabaal maken te verbreken door zo hard mogelijk te schreeuwen. Gelukkig gaat alles goed, zonder schade en is er slechts één boot (Jeetje) die er niet in slaagt links langs de ton te varen. Wij liggen goed op de startlijn, maar toch slaagt de wind er weer in in te zakken < 8 knopen gedurende het eerste rak. De meeste schepen lopen iets bij ons weg, bij eerste rode ton terug naar de Zeelandbrug voor een rondje plaat. Gelukkig trekt de wind weer aan en we lopen goed. Zelfs de zon laat zich af en toe zien. Voor Zierikzee worden we ingehaald door een pak schepen van een andere klasse. Ze zetten ons even uit de wind en we worden genoodzaakt een keer extra door de wind te gaan. Hier verliezen we wat tijd. Richting Roompot weer halve wind, pas kort voor de Roompot kan de Spi omhoog. Helaas zien we een zeer donkere wolk achter ons en de wind trekt nog iets aan (17kn) .De schipper besluit de Spi zo lang mogelijk te laten staan, maar als de wind ook nog iets krimpt en dus schuin inkomt moet hij toch omlaag. Bij de scheidingston gijpen en terug richting SVK11, tij mee, veel wind, we lopen goed. De gehele bemanning heeft ’s avonds andere verplichtingen dus geen tijd om de uitslag in het clubhuis af te wachten. Deze verschijnt ook niet op de site later die avond. Pas als wij laat op de avond terugkeren naar de boot om te overnachten lees ik deze op de publicatie achter het raam: 6e plaats van de 12 deelnemers. Weer erg close; minder dan 4 minuten op gecorrigeerde tijd tussen de nummers 2 en 7. Een 7e plaats in de overal uitslag. Tevreden.

Vanwaar de fiets op de foto? Zondag terug gezeild naar Sint Annaland, de thuishaven sinds vele jaren. De auto bleef in Colijnsplaat. Weinig wind, maar wel tij mee en een heerlijk frisse maar zonnige dag. Om 4 uur in het fiets tenue gehesen en op de fiets gestapt voor de 46 km terug naar Colijnsplaat. Op de Philipsdam en Grevelingendam nog wind tegen, maar op de Zeelandbrug nog net wind mee (was ook de verwachting, anders had ik het niet gedaan) Aldaar snel onder de douche en omgekleed met de auto terug naar Sint Annaland. afsluiting van een mooi weekend lekker vis gegeten in Buutengaats.