40mijl van Bru

Na het varen van de Goofies was het begin mei tijd voor het knippen en scheren. Ondine is 2 weken op de wal gestald voor een verse laag antifouling en een poetsbeurt van de romp. Ook werden de nieuwe kussen afgeleverd. 25 mei was de datum van de 40mijls van BRU, een duo-handed wedstrijd op het Grevelingenmeer. Vrijdagmiddag varen wij (Barend en ik) de boot naar de haven van Bruinisse. Dit jaar heeft ook Johan ingeschreven met zijn OceanBlue, hij vaart samen met Joost. Zij zijn er al iets eerder en hebben twee ligplaatsen naast elkaar geregeld. ’s Avonds gezellig samen gegeten en wat gedronken. Een mooie zonnige zomeravond. De windverwachtingen voor zaterdag zijn niet al te gunstig, zo rond de 3 knopen. Zaterdagmorgen vroeg uit de veren, om 08.30 zou onze start zijn. De reacher (lichtweer zeil) aan de voorstag. Eenmaal buiten op het water is het volkomen windstil en begint het te regenen. De start wordt in elk geval een uur uitgesteld. Tegen de tijd dat het stop met regenen trekt de wind even aan tot 9-10 knopen. In feite te veel voor de reacher, maar er is geen tijd om het zeil te wisselen. Maar de wind neemt weer af tot 4-5 kn. Groep 1 gaat van start, wij in groep 2 10 minuten later. Wij liggen vlak bij het startschip, aan de goede kant. Maar dan valt de wind weer vrijwel weg en het duurt 10 minuten voordat wij de startlijn zijn gepasseerd.  Het is maar een kleine afstand naar de eerste boei, aan de wind, maar het duurt een eeuwigheid. Groep 3 is inmiddels ook gestart en alles schuift ineen tot een grote wirwar van schepen bij de boei. Wij kunnen er gelukkig van wegblijven en gaan buitenom. Af en toe een zuchtje wind en wij zetten de spi. We halen een aantal schepen in, zeer langzaam. De start van de volgende groepen wordt uitgesteld. Wij dobberen met z’n allen naar het westen en wachten af wat er gaat gebeuren. Om 13.30u valt de beslissing, de wedstrijd wordt afgeblazen en er wordt geïnventariseerd of er voldoende belangstelling is de wedstrijd op zondag te varen. De BBQ ’s avonds gaat uiteraard nog door en is goed verzorgd.
Wij schrijven ons in voor de wedstrijd van zondag en horen later dat het doorgaat. Johan en Joost kunnen helaas door andere verplichtingen niet meevaren op zondag.

Voor zondag is de voorspelling 13-15 kn constant uit het ZW, toenemend naar hei einde van de middag. De start is al vroeg en het is de bedoeling dat iedereen weer rond 13.00 uur binnen is. In onze klasse (BRU-4) hebben er 10 schepen ingeschreven. Start, samen met BRU-3, om 08.25 uur. Varende naar de startlijn blijft het stil op de marifoon, geen 10 of 5 minutensein. Zou de start zijn uitgesteld? Hoe ligt de startlijn precies? Bij duo-handed varen moet je veel dingen tegelijk doen. Als we vlak bij het startschip zijn, varend met ruime wind,  horen we plotseling het 1 minutensein. We hoeven alleen maar op te loeven en door de startlijn te gaan. We hebben geluk en een goede start. Dan is het eerst racen tegen de andere starters en de eerste bovenboei zoeken. We gaan iets te vroeg overstag en moeten dat dus nog twee keer extra doen. We passeren dus vrijwel als laatste de eerste boei, maar het veld ligt nog dicht bij elkaar. Wind inderdaad 13-14 kn ZW. Dus in één rak naar het westen, richting Hompelvoet. We halen meerdere schepen in en lopen goed, ca 60 gr aan de wind. Na verloop van tijd worden we ingelopen door de snellere groep, die kort na ons zijn gestart. Door zo hoog mogelijk te zeilen gaan de meesten onder ons door en hebben we vrije wind. Bij de G37-PG2 bakboord uit en kruisen richting Scharendijke, via de G53-HG2 en de G59-GO2. De wind trekt nu soms al aan tot soms meer dan 20 kn. Op enig moment constateren wij dat in de top van het grootzeil enkele scheuren zijn ontstaan. De verticale stiksels houden het nog bij elkaar. Hopelijk houd het tot de finish. Na het ronden van de KL-B voor Scharendijke kan de spi erop. Gaat goed, nog altijd bijna 20 kn wind. Pal voor de wind richting RB9. Precies op tijd de spi weer down. Dat valt niet mee met zoveel wind, maar we houden hem droog en hij is precies op tijd binnen. Nu stuurboord uit en via de Rede van Brouwershaven en de Geul van Bommenede naar het oosten. Nog even rond de Mosselbank en dan finish. Vrijwel de gehele wedstrijd varen we samen op met de Contest 31 HT “Beautiful”. Door hun handicap mogen ze ca. 5 minuten achter ons eindigen. We blijven ze voor maar niet voldoende. Voor de Mosselbank zetten zij zelfs nog even de spi en halen ze ons in. Op de laatste aandewindse rakken durven we ook niet meer 100% voluit te gaan, ivm met het gescheurde grootzeil en eindigen ze kort voor ons. De wedstrijdleiding presteert het om de uitslag binnen een uur gereed te hebben. (de 1e drie plaatsen per klasse). Kijkend naar de handicaps weten we al dat wij niet bij de eerste drie zijn geëindigd, maar het duurt nog enkele dagen voordat we kunnen zien dat het uiteindelijk een 6e plaats is geworden. Geen prijs, maar uiteindelijk toch een fantastische zeildag.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s