30 mijls Oosterschelde

Een interessante mogelijkheid competitief te varen in deze Corona tijd is de 30 mijls Oosterschelde. Een vaste baan rond een aantal bestaande boeien. Je kunt deze varen op elk gewenst moment en het resultaat uploaden op de website. In eerste instantie alleen solo of duohanded (Corona) Zie voor de regels de website https://30mijls.olgc.nl/

In tegenstelling tot het IJsselmeer en Markermeer, waar ook kan worden gevaren, dient op de Oosterschelde rekening worden gehouden met het tij.

Met de Ondine hebben we tot nu toe enkele pogingen ondernomen.

16 april 2021

Dit keer vanuit de thuishaven Sint Annaland. Duohanded met Johan. Het optimale tijdstip om te vertrekken is 12:00 uur bij KR27-KR2. De windvoorspelling Noord 8kn, in de loop van de middag toenemend tot 15kn. Tij mee naar Keeten A. Helaas laat de wind ons in de steek het eerste uur, want we doen 1,5 uur over het eerste rak. i.p.v. het geplande uur (6 mijl/tij mee/onder spi). Kort voor Keeten A trekt de wind aan, maar krimpt ook iets, dus we moeten de spi droppen. Na Keeten A kan de spi er weer op (de kleine dit maal omdat het erop lijkt dat de sterkere wind blijft) Nu hebben we weer tij mee, na O5 moeten we gijpen. Dit is de eerste maal duohanded, onder deze omstandigheden. Gaat niet direct goed, maar we vinden uit wat hoe dit te doen. We leren hier veel van. Spi kan blijven staan tot AW3. Daarna aan de wind terug naar Keeten A. Mede omdat we nu tij tegen hebben en het vaarwater moet worden gerespecteerd neemt dit ook rak veel meer tijd dan verwacht. Na Keeten A weer tij mee en nog steeds stevige wind (N/13-15kn) halve wind tot Kt12, daarna aan de wind terug naar finish KR27-KR2. Totaal gevaren tijd 5:59, meer dus dan de vorige keer.

20 februari 2021

Duohanded met Johan. Vertrek vanuit de winterhaven Colijnsplaat. Ideale starttijd bij Keeten A is 07:30, dus wekker gezet voor 06:00uur. Als we wakker worden is het nog donker. Snel ontbijten, de zeilen worden aangeslagen onder motor als we vertrekken richting startboei. Daar arriveren wij iets later dan gepland. Tij mee richting Wemeldinge. Wind ZO ca 10 Kn. Er was Zuid voorspeld. Eerste boei O5 is te bezeilen. Daarna een paar slagen via O13 naar AW3. vervolgens tij mee terug naar Keeten A. Spi trekken gaat niet direct goed. Lijschoten niet goed vastgezet en vliegen uit de blokken. Spi droppen met losse schoten, dat valt niet mee met z’n tweeën. Val langzaam laten vieren en via de kuip de spi binnen trekken. Deze snel weer vouwen en trekken. Bij Keeten A weer droppen en stuurboord uit richting Sint Annaland. Tegen tij eerst een paar slagen maken. Na Kt12 halve wind naar Kt27-Kr2, na het ronden van deze boei weer terug, tij mee. Na de Kt12 kan nog even de spi erop. Finish Keeten A na 5:13 uur. We weten waar de verbeterpunten zitten. Een heerlijke zeildag, gehele dag zonnig en een zeer aangename temperatuur voor de tijd van het jaar.

Een gedachte over “30 mijls Oosterschelde

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s