Voorjaar 2023

3 april 2023

Zaterdag 1 april is de laatste Goofies wedstrijd gezeild (de verslagen staan op Contessazeilers.com) en zondag hebben Johan en ik de Ondine overgezeild van Colijnsplaat naar Sint Annaland. Tij en windrichting water zijn vrij gunstig, dus aan het einde van de ochtend zijn we al in de haven. De Ondine afgemeerd aan de steiger naast de kraan.

Maandagochtend zijn we als eerste aan de beurt. Het onderwaterschip is niet aangegroeid met schelpjes of gras o.i.d. Alleen een dunne laag slijm. Dat wordt er vrij gemakkelijk afgespoten.

Daarna wordt zij op een bok verplaatst naar het terrein achter de dijk. In de weken daarop wordt eerst het onderwaterschip zo glad mogelijk geschuurd (machinaal) de waterlijn van de kalklaag ontdaan. Pas de week daarna (het was de meeste dagen nat en koud, dus niet erg plezierig om buiten te werken) teruggegaan om een laag antifouling aan te brengen en de romp te poetsen. Tussendoor nog de impellerpomp verwijderd om nieuwe lagers te zetten. De huiddoorvoer van het gootsteenbakje was vorig jaar niet goed aangedraaid en lekte in eerste instantie iets. M.b.v. kit tijdelijk kunnen verhelpen, maar nu moet dit goed worden opgelost. Dus ook deze huiddoorvoer verwijderd en vervangen door een nieuwe. De bevestiging van het stuurboord hoofdwand lekte ook iets, dus deze losgemaakt en van nieuwe butylkit voorzien. Doordat de nieuwe Genua 3 een iets andere vorm heeft dan de oude (meer een HA) was het noodzakelijk het blok voor de schoot een stuk verder naar voren te plaatsen. Ongeveer te hoogte van de hoofdverstaging. Dit heb ik ik in eerste instantie gedaan met een musketonhaak aan aan de U-bolt van de verstaging, maar dat is niet goed voor eeuwig. Via marktplaats een stuk genuarail van ca 1 meter gevonden. Dat in tweeën gezaagd en nu op het dek bevestigd.

Woensdag 3 mei gaat ze weer te water. Dinsdag de impellerpomp monteren (één lager en de seal zijn thuis vervangen) en de afsluiter en slangen op de huiddoorvoer van het afwasbakje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s