Voorjaar 2022

19-4-2022 Eindelijk te water

De waterstand in de IJssel mag niet te laag, maar ook niet te hoog zijn voor het te waterlaten van een kieljacht als de Ondine. Dinsdag 19-4-2022 blijkt de stand goed te zijn, motor slaat direct aan en de Ondine wordt afgemeerd langszij de grote steiger van de w.s.v. Zutphen.

21-4-2022 Zutphen/Deventer

Nu stroomafwaarts. Gaat aanzienlijk voorspoediger dan in de andere richting. 3,5 kn door het water / 5 á 6 kn over de grond. Na exact 2 uur kan ik afmeren aan de passantensteiger van de w.s.v. Deventer. Aldaar een groot deel van de inboedel (kussens, zeilen, servies etc.) weer verhuisd van de zolder thuis naar de boot.

24-4-2022 Deventer/Kampen

Dit traject doen we nu in 5 uur. In de loop van de middag mogen we haar afmeren aan de ponton voor het clubhuis. De volgende dag gaat de mast, die de gehele winter horizontaal op de boot heeft gelegen, voor een paar dagen op de kant voor het inschoren van de vallen en het monteren van de topunit, marifoonantennne en het toplicht.

28-4-2022 Mast erop en klaar maken voor vertrek

Met de trein van Deventer naar Kampen. Eva, die mij de tocht terug naar Sint Annaland zal vergezellen, zit al in de trein van Breda naar Zwolle. In Zwolle missen we net de aansluiting met de trein naar Kampen. Maar het is geen straf even te wachten op een bankje in de zon. Als we aankomen in de haven kunnen we meteen verhalen naar de mastenkraan. Alles loopt voorspoedig en na ca 2 uur staat de mast erop, verstaging op spanning en is het grootzeil aangeslagen.

29-4-2022 Kampen/Amsterdam

Exact om 9 uur vertrekken we, eerst op de motor tot de monding van de IJssel. Op het Ketelmeer gaat het grootzeil voor de eerste keer omhoog. Halve wind richting Ketelbrug. Daar moeten we een kwartiertje wachten totdat we erdoor kunnen. Op het IJsselmeer kunnen we weer zeilen, met ruime wind (11-14kn) richting Lelystad. Daar even een tussenstop bij Flevomarina voor de aanschaf van een nieuwe dirk (kraanlijn). Daarna schutten door de Houtribsluizen en verder zeilen naar Amsterdam. Wind trekt nog iets aan en we lopen > 6kn over de grond, met soms snelheden > 8kn surfend van een golf, dus het heeft nog niet veel nut de spi te trekken. De 18:20u opening van de Schellingwoude brug voor Amsterdam missen we op een haar, maar 20 minuten later kunnen we er door, direct gevolgd door het schutten van de Oranjesluizen. Overnacht in de Aeolushaven. De gehele dag bewolkt en fris, maar droog en goede wind.

30-4-2022 Amsterdam/Scheveningen

Geen wind, dus op de motor

Om 7 uur vertrekken om na IJmuiden gunstig tij te pakken op de Noordzee. Alles loopt volgens plan en even na 10 uur zijn ze op zee. Wind 14kn N, in de loop van de dag toenemend > 20kn. Om 14:30 lopen we Scheveningen al binnen. De zon komt te voorschijn, na wederom weer een bewolkte dag. Met de noordenwind blijft het wel fris.

1-5-2022 Scheveningen/Numansdorp

We vertrekken weer om 7 uur. Eerste een uurtje tij tegen, zodat we daarna minimaal 6 uur tij mee zouden hebben. Het is windstil (zoals verwacht) dus alles op de motor. Het plan is 40 mijl naar de Roompot. In de loop van de dag wordt er wind verwacht. Na de Maasmond besluiten we om de koers te verleggen naar het Slijkgat/Haringvliet. Wind zit er nog niet in en dat bespaart ons 10 mijl varen op de motor. We hebben nu de kans de elektrische stuurautomaat eens goed te testen. Op “Auto” gaat het goed, maar “follow track” nog niet. M.b.v. de handleiding lukt het e.e.a. te veranderen en die functie werkt nu ook goed. Het Slijtgat blijkt ruim voldoende diepgang te hebben, zolang je maar het midden van het vaarwater aanhoudt. In Hellevoetsluis nog even langsgegaan bij Ruud en Irma. Ruud heeft dienst op een superjacht van Heessen en biedt ons koffie aan in de portacabin aan de wal naast het jacht. Om 4 uur gooien we weer los met de bedoeling te overnachten in Middelharnis. Maar er komt nu toch voldoende wind om door te varen naar Numansdorp. 8-12kn NW, dus perfect om voor de eerste keer de Spi te trekken. Kort voor de Haringvlietbrug valt de wind weer weg en gaan we verder op de motor.

2-5-2022 Numansdorp/Sint Annaland

’s Morgens eerst koffie (met appelflap) in Numansdorp. Tegen 10:30 uur eerst op de motor naar de sluis. Na het schutten staat er juist voldoende wind (5-7kn NO) om de spi te trekken. De richting is nogal veranderlijk, zodat we regelmatig moeten gijpen. Tegen de tijd dat we aan het einde van het Volkerak zijn krimpt de wind naar het NW en neemt in kracht toe. Even op de motor naar de Krammersluis. De schutting ging veel sneller dan ik gewoon ben. Na sluis weer zeil op en halve wind richting thuishaven. Daar worden we opgewacht door Johan en zijn gezin die in de haven liggen op de terugreis van de Oosterschelde naar het Grevelingenmeer. Na een borrel aan boord van de Beneteau, samen heerlijk gegeten in Buutengaets.

Weer op de Krabbenkreek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s