Winter-Voorjaar 2008/2009

diversen 011

24-11-2008 Winterstalling
Vandaag was het dan eindelijk zover. Op 17 oktober had Sander nog voor de laatste maal gezeild dit seizoen. Door omstandigheden konden we pas vandaag op de wal. Gisteren nog sneeuw en ook voor vandaag waren de voorspellingen niet zo best, maar het viel mee. Er werd voor vanmiddag nogal wat wind voorspeld zodat er was besloten een Swan 51, die voor mij op schema stond nog maar even te laten liggen. Zodoende was ik eerder aan de beurt. Bij het varen naar de kraan stond er flink wat wind, maar acher de dijk bij de kraan zelf bleek het mee te vallen. Omdat ik eerder onder de kraan lag dan gepland was ik nog niet klaar met de voorbereidingen om de mast eraf te halen. Dat ging echter vrij snel en gaandeweg kwam zelfs de zon te voorschijn! Het onderwaterschip werd schoongespoten. Niet veel aangroei en zag er erg goed uit. Best spannend na de klus van afgelopen winter. Alleen op het roerblad een paar blaasjes, maar dat wist ik eigenlijk al. Om half vijf stond ze voor de loods. Nog snel het mastgat dichtgemaakt en wat zeilen in de auto gepakt. Zaterdag de rest van de kussens eraf, de sprayhood vervangen door het winterkleed en nog wat klusjes.

2-2-2009 Weer te water
Vandaag veel eerder dan andere jaren weer te water. De mast getuigd, de giek gemonteerd, sprayhood en haventent erop. Vanmorgen sneeuw en later regen, dus nog geen weer om te gaan zeilen. Misschien morgen. Later meer over de reden van deze vroege seizoenstart.

3-2-2009 1e dag onder zeil
Vanmorgen rond 09:30 in de haven. De reden van deze “winterse” zeiltocht is dat er een set “AdvanSea” instrumenten is gemonteerd. De nieuwe serie zeilinstrumenten van Navimo. Ik mag deze gaan uittesten. Erg fris, nog een paar sneeuwvlokken, maar een waterig zonnetje laat zich af en toe zien. Wind ZW 3, met het tij mee kruisen richting Zeelandbrug. Om ongeveer 2 uur laag water en tijd om terug te keren. De wind laat het dan ook afweten en na de thermoskan met erwtensoep te hebben genuttigd de motor toch maar gestart, voor het laatste uur terug naar de haven. Een heel bijzondere ervaring, behalve de gebruikelijke beroepsvaart heb ik slechts één andere jacht ontmoet. Een motorsailer onder Duitse vlag die ik later in de botenlift zag hangen terug in Sint Annaland.

21-2-2009 Bijna voorjaar?
Vandaag was een droge dag voorspeld met een westenwind 3bft. Toen we (Mijn zwager en ik) vanmorgen aan boord kwamen was het windstil en  begon het zelfs een beetje te regenen. Dus eerst maar even koffie gedronken en wat gegeten. De regen stopte en de zon kwam voorzichtig tevoorschijn. Na de eerdere problemen met het waterpompje even extra opgelet bij het starten van de motor. Jammer, maar geen koelwater en ook nog een te slappe ventilatorriem. Ik had een reserve impeller meegenomen maar deze bleek niet te passen. De ventilatorriem kon ook niet verder gespannen worden. Bij garage een iets kleinere riem gehaald en bij de watersportwinkel een andere impeller. Alles gemonteerd, gestart en alles weer OK. Het was inmiddels half drie geworden, maar er stond een zwak windje en het was nog altijd zonnig. Kruisend, tij mee richting Stavenisse. Veel snelheid zat er niet in, maar er werd gezeild. Aan het einde van de Krabbenkreek lag een flinke zeehond ons aan te staren. Juist toen ik een foto wilde maken dook hij onder en liet zich niet meer zien. Waarschijnlijk is hij meer gecharmeerd van vissers dan van zeilers. Om ongeveer 4 uur omgekeerd en voor de wind met de zon in de rug terug naar Sint Annaland. Voor de Krabbenkreek toch maar de motor gestart. Om half zes weer in de box.

26-2-2009 Een mooie dag
Droog, ca. 7 graden en een 4 bft. west. Om ca. half twaalf richting Grevelingensluis vertrokken. De sluiswachter reageert eerst niet op mijn oproep. Later blijken er wat technische problemen te zijn met een sluisdeur. Na koffie en een paar boterhammen kunnen we er door en zeilen we áán de wind direct naar het westen. Heerlijk op één oor. Om even voor drie uur omgekeerd en met de wind ruim van achter weer richting sluis. We zijn ondanks het vroege tijdstip in het seizoen toch niet de enige zeilboot op het water. Om even voor vijf uur weer terug in de box. In de auto voelen we de wangen gloeien. Wanneer kunnen we weer? Dit korte filmpje hier geeft een indruk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s