Zomer 2008

13-7-2008
Zaterdagavond/nacht nog aan boord gekomen om de volgende dag vroeg te kunnen vertrekken. Deze keer met z’n vieren. Ook zwager en schoonzus zijn mee. Eén slaapzak blijkt nat te zijn geregend onder het luik in de punt. Ik slaap vannacht dus onder de spinaker! Geen probleem, zondagmorgen vroeg op en om 10:00 zijn we buiten. Eerst nog weinig wind, maar al wel zonnig. Dat blijft de hele dag zo, maar de wind wakkert aan. Aan de wind richting Roompot. Tapas als lunch, met een glas rosé. De rood/groene boei bij de Roompot gerond en nu vóór de wind terug naar Sint Annaland. We zouden de spinaker kunnen zetten, maar dan zijn we te snel terug. Rond half zes lopen we de haven weer binnen. De dag wordt afgerond met een gezellige heerlijke maaltijd in Buutengaats.

20-7-2008
Zaterdag andere verplichtingen en omdat de voorspellingen voor zondag ook allerbelabberdst zijn, hebben me maar besloten dit weekend geheel anders in te vullen. Volgende week beter!

10-8-2008
Vorig weekend is de Ondine naar Zierikzee gezeild met een gelegenheidsbemanning. Sander en een paar oud studiegenoten hadden hun jaarlijkse zeilweekend. Vrjdagavond hadden wij andere aangename bezigheden, dus pas zaterdagochtend aan boord gegaan. De voorspellingen voor zaterdag zijn goed, die voor zondag iets minder. Toch besluiten we maar naar Colijnsplaat te zeilen. ZW 4 bft, maar wel zonnig. aan de wind , maar tij mee. In Colijnsplaat nog even van de zon genoten. Ok daar een soort van braderie, vliegerfeesten en een af en toe rond circellende helicopter. Zaterdagnacht en zondagmorgen nog veel regen. Rond 12:00 u klaart het op en besluiten we te vertrekken. Veel wind 6 a 7 bft nog altijd uit het ZW, maar over het algemeen zonnig. Weinig andere boten op het water. Genieten dus. Snelheid constant boven de 6 Kn over het waer. Soms meer, één keer zelf 8.9 Knts tijdens een windvlaag. (Zie foto) Veel te snel zijn we in Sint Annaland. De tijd benut om vast een deel van de lenspomp te verwijderen. Volgend weekend gereedschap mee en de nieuwe monteren.

31-8-2008 Motorpech met een zeilboot?
De weersvoorspelling voor het afgelopen weekend was erg goed, misschien wel het beste weekend van deze zomer. Veel wind en een zeer aangename temperatuur. We hadden afgesproken met vrienden dat we elkaar zaterdaavond ergens in de buurt van Willemstad zouden ontmoeten. De windrichting zou ZO zijn, dus dat moest op één dag goed te doen zijn. Vrijdagavond al aan boord, zaterdagochtend vreg naar de bakker voor vers brood en bolussen. Om 10:00 de motor starten, niet direct dus. een sluipend probleem dat ons eigenlijk al achtervolgt vanaf het moment dat Ondine ons eigendom werd is de laatste weken erger geworden. De startmotor klikt wel (het relais) maar de startmotor zelf hgaat niet direct draaien. Een aantal jaren geleden de draden al ingekort door de startknop vlak bij de motor te plaatsen. Begin dit jaar een nieuwe accu. Na een flink aantal keren drukken slaat hij toch aan. We moeten wel twee sluizen door en ook weer terug. We willen onszelf en onze vrienden niet teleurstellen en op hoop van zegen aanvaarden we de tocht. De wind is NO ipv ZO dus er moet meer gekruist worden. Maar met deze wind en deze aangename temperatuur is dat geen straf. De Krammersluizen worden gepasseerd zonder hulp van anderen te hoeven inroepen en ook voor de Volkeraksluizen slaat de motor aan na vele, vele pogingen. In de sluis de motor laten draaien en ook het Holland Diep overgestoken met behulp van de motor. Onze vrienden waren al in Numansdorp aangekomen, 2 boxen naast elkaar in de oude haven toegewezen gekregen. Een erg gezellige avond met bier wijn en piza’s. Zondagmorgen echter lukte het niet meer de startmotor rond te krijgen. Er zat niets anders op hier afscheid te nemen. Onze vrienden gingen hun weg terug in oostelijke richting en wij bleven in Numansdorp. De startmotor gedemonteerd, in de hoop dat ik hem misschien nog zelf zou kunnen repareren, maar toen ik hem los maakte vond ik bij het vliegwiel een hoop gesmolten kunststof. Bij demontage van de startmotor bleek er een kunststof vork te zijn afgesleten in de loop der jaren. De rest van de dag genoten van het mooie weer. Een familielid gebeld, die bereid bleek ons ’s avonds op te halen en met de auto naar Sint Annaland te brengen. Natuurlijk eerst nadat we goed hadden bijgeklets over hun vakantie naar Noorwegen, eerst in de kuip en later in een gezellig restaurantje in Numansdorp. NU de taak een andere startmotor te vinden of deze te laten repareren voor het volgend weekend, als onze vakantie begint.

8-9-2008 Startproblemen opgelost
Dit onderdeel was er de oorzaak van dat de Ondine niet gepland een week in Numansdorp heeft gelegen en dat onze vakantie van daaruit een dag later “startte”. Eigenlijk al vele jaren deed deze niet altijd waar hij voor zou moeten dienen, nl de dieselmotor starten als de contactsleutel werd omgedraaid. Op een zeker moment leek het probleem opgelost te zijn door de contactsleutel te vervangen door een startknop, welke ook nog eens op korte afstand van de motor was geplaatst. Maar de laatste weken werd het echt een serieus probleem, tot hij er in Numansdorp definitief mee op hield. De startmotor erafgehaald en vastgesteld dat er een nylon onderdeel duidelijk was versleten. De prijsopgevraagd van een nieuwe bij de importeur en flink geschrokken. Na wat zoeken op het internet en wat rondbellen een bedrijf gevonden in Rotterdam die het wel zag zitten de startmotor van wat nieuwe onderdelen te voorzien. Nog gestraald en gespoten ook voor 25% van de prijs van een nieuwe; binnen 48 uur. Zo kon ik hem de eerste dag van de vakantie monteren en konden we de volgende dag vertrekken.

28-9-2008 Zomervakantie 2008
Een niet al te uitgebreid verslag van drie fantastische weken op de Zeeuwse wateren en langs de Belgische kust. Een kleine blessure aan de rechterhand, opgelopen in de Krammersluizen op de 2e dag van de vakantie maakt dat het typen wat moeizaam gaat. Afgezien van dat “ongelukje” en die keer dat we een touw in de schroef kregen hebben we een probleemloze vakantie gehad, met vrijwel elke dag zon en wind! Wat wil een zeiler nog meer? De enige dag dat het regende werden we wakker met een vreemd geluid achter de boot. We dachten dat het een duiker was die naast onze boot rare geluiden maakte, maar toen ik naar buiten keek bleken het 5 zeehonden te zijn die op ca 25 meter achter ons op het strandje lagen. (We lagen op de Grevelingen aan de Archipel) Omdat er op dat tijdstip en in de regen nog niemad buiten was bleven er 4 van de 5 zeker een uur liggen. De andere was weer gaan zwemmen en stak af en toe zijn of haar kop boven water. Pas toen er een paar andere watersporters gingen zwemmen doken de anderen er ook in, maar bleven zeker nog een kwartier nieuwsgierig rondkijken. Ook deze dag was voor ons een zonnige. Zeker toen we later met 7 knopen áán de wind alleen op Genua 2 richting Brouwershaven stoven.

Een paar niet al te duidelijke foto’s, maar ze staan erop :

ZEEHONDEN OP HET EILANDJE IN DE GREVELINGEN

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s