Zomer 2009

11-5-2009 De zomer is begonnen
Dit weekend (deze keer zondag & maandag dus) weer eens echt aan boord. In de voorgaande weken al schoongemaakt en alle zeilen en wat proviand aan boord gebracht. Zaterdag eerst nog even naar huis voor Moederdag en `s avonds aan boord. Het wordt al snel fris, dus op tijd onder de wol. Zondag even uitgeslapen, maar de zon laat zich al direct zien. Vrijwel geen wind, maar wat er is weliswaar veranderlijk, maar ruim of half, dus relaxen richting Zeelandbrug (Tegenstroom) Rond  4 uur valt de wind helemaal weg en moet de motor bij om toch nog enige voortgang te maken. Na 10 minuten komt er echter plotseling wind uit NW, binnen enkele minuten 3 a 4bft! Halve wind richting Colijnsplaat. Daarna wakkert deze nog meer aan tot 5 a 6 bft. Dit houdt de hele nacht aan en ook de andere ochtend waait nog altijd stevig. 5 a 6 bft NO. Maar een mooie blauwe hemel. Een half uur voor laag water toch maar naar buiten gegaan. Grootzeil flink gereefd en de stormfok bij. Kruisend, lange slagen richting Sint Annaland. Zolang de wind boven de 20 knopen blijft lopen we lekker ondanks het geringe zeiloppervlak. Na ca 3 uur is de Krabbenkreek in zich. Weinig andere schepen gezien. Enkele in tegengestelde richting, voor de wind. Alleen twee Bavaria’s 37 die ook richting Sint Annaland gingen (waarschijnlijk huurschepen van Enjoy sailing)
Afgemeerd in de box, het gezicht rood gekleurd, we hebben weer genoten.
 

21-5-2009 Geen Contessa maar een Spirit 28
Donderdag was ik uitgenodigd mee te varen in een Spirit 28 met de race Oostende Ramsgate. De twee eigenaren hadden pas enkele dagen daarvoor hun trotse bezit in ontvangst genomen. Ze was dus nog in authentieke staat en er was nog veel te ontdekken. Ook het nieuw bestelde grootzeil was nog niet geleverd. Over de race kunnen we kort zijn; door het ontbrekend van wind, die bovendien ook nog uit verkeerde richting kwam (WNW) waren we na 5,5 uur nog slechts 25% gevorderd van de 60Nm. We besloten BB uit te gaan richting Nieuwpoort; het moet wel leuk blijven tenslotte. De zon scheen en het was gezellig in het clubhuis/restaurant. Vrijdag wel veel wind en weer zon, dus op de spinaker richting Breskens. Heerlijk gezeild. Zaterdag door naar Wolphaartsdijk. 

26-7-2009 Een zeehond in de Krabbenkreek
Het schijnt wel vaker voor te komen en wij hebben er op dezelfde plaats ook al eens één gespot op een rustige dag, maar toch blijft het bijzonder als je er op een drukke zondagmiddag een ziet. Met de mobiele telefoon een opname gemaakt. Het kleine puntje in het midden is er één. Je moet het maar geloven.

 2-8-2009 Toerzeilen
De laatste maanden is de Ondine regelmatig gebruikt, niet alleen door mij, maar ook door onze zoon met zijn vriendin en door onze zwager en schoonzus met hun zoons. Afgelopen weekend konden wij weer eens samen een geheel weekend weg. Het tij en de wind waren gunstig voor een overnachting bij Neeltje Jans. Zaterdag veel zon en een lekker windje om te zeilen 3 a 4 bft. Omdat het nogal druk was aan de steiger zijn we voor anker gegaan voor de nacht. ’s Nachts de voorspelde regen, maar na 10:00 uur klaarde het op en konden we weer met halve/ruime wind richting Sint Annaland. Helaas iets minder zonnig, maar ja met wederom 3 ma 4 bft uit de juiste richting, een zeer aangename temperatuur en tij mee mogen we niet klagen.

 20-9-2009 Vakantie 2009
Het zit er weer op, de zomervakantie. Slechts twee weken dit jaar. We hadden ons voorgenomen te varen waar de wind ons bracht. De start was in Scheveningen, waar we een heel erg gezellig weekend hebben doorgebracht met een viertal Contessa’s en diens bemanning. Te veel wind voor een wedstrijd, maar op zaterdag toch nog even naar buiten met één van de schepen omdat de eigenaar beslist wilde spinakeren. Eenmaal buiten heeft hij dat toch maar uit zijn hoofd gezet (6 bft).
Op dinsdag door naar IJmuiden, ’s morgens nog wat wind (W) maar ’s middags de laatste 3 uur op de motor om nog voor donker aan te komen.
De volgende dag draaide de wind naar NE en de voorspelling was dat het de komende dagen ook zo zou blijven (4-6 bft).
Het rondje Noord Holland hebben we dus maar uit ons hoofd gezet en we zijn donderdag naar Stellendam gegaan. Stroom en wind mee, dus die 50 mijlen gingen flink rap. De dagen daarna relaxen op het Haringvliet, Tiengemeten bezocht. Echt een aanrader, maar wel rekening houden met beperkte diepgang met laag water, ca. 1.40m.
Daarna nog een aantal dagen op het Grevelingenmeer. Paarden op Stampersplaat die ´s avond even langs de steiger lopen, meeuwen die het  leuk vinden enkele malen op de reddingsboei te landen en zo mee te varen en een bruinvis die het presteerde de laatste dag ons te begeleiden vanaf de Stampersplaat eerst in westelijke richting naar de Paardengeul, via het Springersdiep tot aan de Mosselbank. In totaal moet dat meer dan drie uur zijn geweest, echt een unieke ervaring. Misschien dat de romp van een Contessa hem of haar aan zijn moeder deed denken.
Wind nog alle dagen stevi
g uit het NE, dus weinig hoeven kruisen. Ideaal voor luie zeilers. Het is ten slotte vakantie. 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s