Winter-Voorjaar 2011/2012

2011-10-29 15.12.38

30-10-2011 Winterklussen
Sinds afgelopen donderdag staat Ondine binnen in de loods. Bij een aangename 15gr C en een licht zonnetje werd ze uit het water gelicht en werd de mast eraf gehaald. Een hele lijst met klussen is gemaakt en zaterdag j.l. maar meteen begonnen. Eerst de auto vol met zeilen, kussen, zeilkleding en alles wat niet noodzakelijk aan boord moest blijven. Daarna meteen begonnen met het demonteren van één van de ramen die lekte en de twee luiken. Nadat ik vorig jaar veel problemen had gehad met de demontage van de lieren zag ik hier nogal tegenop, maar het viel erg mee. De maten opgenomen en nu zoeken naar twee geschikte luiken.

5-11-2011 TODO lijst
Nu Ondine binnen staat wil ik zoveel mogelijk klussen aanpakken, veel zaken zijn niet direct noodzakelijk maar zouden in de komende jaren toch aan de beurt komen. Eerst alles in kaart brengen en alvast verwijderen wat vernieuwd gaat worden. Dekluiken vervangen
Raam suurboord achter (lekkage bij veel buiswater)
Vuilwatertank (waarschijnlijk 25 liter mintank rond het toilet)
Overloop venieuwen
Anker en ankerketting vernieuwen
Valstoppers plaatsen
Railingdraad vernieuwen
Achterstagspanner vernieuwen
Electriciteitspaneel en bedrading vernieuwen
etc.

12-11-2011 Verder met winterklussen
Vandaag de bovenkastjes in de toiletruimte verwijderd. Deze zijn onnodig diep. Als ik deze iets minder diep maak kan het toilet zeker 15 cm naar achteren. Waarschijnlijk is er ook nog ruimte voor een koelbox, die we kunnen voeden met een zonnepaneel. Ooit zat er een uitschuifbare wasbak onder, maar die hebben we er eigenlijk meteen uitgehaald. Volgende week het nieuwe toiletje meenemen, dan kunnen we meten hoeveel ruimte er over blijft. Daarna de vier bouten van de overloop los gemaakt. De moeren zitten aan de onderzijde ingelamineerd in het polyester. Losdraaien vanaf de bovenzijde is onmogelijk. Aan stuurboord had ik het plafond in de hondekooi las los gemaakt. Het polyester weghakken met een kleine beitel ging vrij eenvoudig. De moeren gaan er dan vrij snel af (wel met een bahco, Engelse maat).De moeren die ik via de bakskist moest vrijmaken was een ander verhaal. De bakskist is te klein om in te kruipen, dus zo ver mogelijk met het hoofd naar beneden en met de linkerhand de hamer bedienen dan maar.

2011-11-12 12.49.31  Toiletruimte

2-12-2011 Elektra moet eraan geloven
Vandaag de schakelkast kompleet leeg gehaald, ook radio, marifoon en AIS gedemonteerd. De bedoeling is dat straks alles op en in de schakelkast wordt geplaatst. De bedrading die miet kon worden weggenomen heb zoveel mogelijk voorzien van labels. Het hout mee naar huis zodat ik een nieuwe plaat kan gaan zoeken die er zo veel mogelijk op lijkt. Volgende keer nog de bedrading naar de mast identificeren. Op de foto links de ruimte waar de schakelkast zat en rechts de kabelbomen die er straks weer naar toe geleid worden.

diversen 014

30-12-2011 Met een schone lei beginnen
Elektrakast is leeg. Ik wil de gehele achterwand kunnen benutten om de marifoon binnenunit, AIS ontvanger en splitter, de zekeringkasten, kabelgoot etc te kunnen bevestigen. een plaat multiplex aangeschaft en drie passtukken gemaakt. De romp er achter is rond, vandaar. Thuis in de grondverf zetten en de volgende keer monteren.

 4-1-2012 Het opbouwen kan weer beginnen
Alle kabels zijn geïdentificeerd, het plan gemaakt en vrijwel alle materialen verzameld. De vorige week zaterdag niet kunne klussen door de deelname aan de Goofies en vanmiddag moet ik ook weer op tijd thuis zijn voor een andere afspraak. Toch een aantal uren kunnen werken. Zie hier het resultaat.

2012-01-14 meterkast  diversen 018  diversen 016

25-2-2012 Voltooiing elektrakast nadert
Zaterdag het houtwerk dat ik thuis heb afgemaakt kunnen passen. Aan boord nog een beetje moeten schaven, toen paste het perfect. Nu thuis nog een keer in de lak, dan kan alles definitief worden geplaatst. Ook de achterwand en de bodem in de bak rechts van de kaartentafel pas gemaakt. Daar komt de marifoon en de speaker. De bodem is een dubbele geworden. Daaronder lopen nu de draden die vroeger via de ruimte onder de kaartentafel naar voren liepen. Dat stoorde me altijd enorm. De tijd gaat nu dringen. Nog twee grote klussen, de luiken plaatsen en de toiletruimte. De frames van de luiken (Goiot) die ik heb uitgekozen zijn iets groter dan de originele Gebo luiken, dus ik moet rondom ongeveer een halve cm uitfrezen.

2012-02-25 12.52.00  diversen 023

19-3-2012 Het afwerken kan beginnen
Vandaag een vrije dag opgenomen. Zaterdag was ik van plan de luiken te plaatsen, maar doordat de plamuur die ik had gebruikt om de gaatjes van de oude schroeven af te dichten nog niet droog was moest ik dat uistellen tot vandaag. Achteraf niet zo’n slecht plan, daar gaat toch weer meer tijd in zitten dan je denkt. Het is vooral moeilijk in te schatten hoeveel kit je moet gebruiken. Nu ik toch met de kitspuit bezig was ook de nieuwe valstoppers gemonteerd en het display van de stuurautomaat. Het houtwerk daarvoor had ik thuis voorbereid. Daarna begonnen aan de laatste grote klus, het toilet met de opbergruimte en de koelbox. De ingekorte plank van de opbergruimte teruggeplaatst en de mal voor de achterwand gemaakt. Kan ik thuis de plaatsen van de openingen bepalen. Volgende keer de mal van de vloer maken en dan naar de timmerman om de originele delen te laten maken.

2011-11-12 13.30.36  2011-10-29 14.42.14 2012-03-19 11.35.58

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s