Zomer 2010

8-5-2010 Nieuwe lieren
Vandaag geen wind en nog geen temperatuur om te weekenden. De nieuwe lieren moeten nog worden geplaatst, dus het leek me een goed plan daar vandaag mee te beginnen. Eerst de oude lieren verwijderen. Dat zou wel eens kunne tegenvallen en dat deed het ook. De moeren die op een onmogelijke plaats zitten bleken mee te draaien. Ze waren bij de nieuwbouw (1974!!) ingelamineerd, maar kennelijk niet goed genoeg.
Dus toch maar een gat gemaakt in de bovenkant van de opbergvakken om zo het polyester dat de moeren bedekte weg te kunnen hakken.
De moeren vrij gemaakt om ze tegen te kunnen houden, vier van de vijf kunnen losdraaien met moeite. Een aan elke kant zit zo vast dat er nog maar één oplossing is: doorzagen.
Wat vandaag mee zit is dat de oude gaten vrijwel overeenkomen met die voor de nieuwe lieren.
Nieuwe bouten, ringen en moeren gehaald, en het e.e.a. gemonteerd. Zie het resultaat.

 29-5-2010 Lekkage koelwater verholpen
Het vorig weekend (Pinksteren) was het eindelijk goed zeilweer. Een aangename temperatuur en, zeker op zondag, fijne wind om te zeilen. Toch werd de pret toch nog enigszins getemperd door een mysterieus lek in het koelwatersysteem. In zeer korte tijd verloren we zeker een liter koelvloeistof. Aan de rechterachterzijde van de motor kwam het naar beneden. Juist aan de kant waar je niet bij kunt. Vandaag (29/6/10) samen met Sander naar Sint Annaland gereden. Eest in Zwartewaal nog even het kuipzeil opgehaald.
Na enige tijd zoeken met een lopende motor toch maar de slang op de kop van de motor er af gehaald. Deze verbindt twee pijpjes die uit de cilinderkop komen met de ingang van de thermostaat. En jawel, een klein scheurtje net naast een slangklem. Ook bij een andere slangklem was al een scheurtje aan het ontstaan.
De automaterialenzaak in Tholen bleek al gesloten. Met behulp van de iPhone van Sander vonden we een automaterialenzaak in Bergen op Zoom die ons juist aan een goede reparatieslang en een paar pijpjes kon helpen. Met behulp van twee stukjes van deze slang, een deel van de oude slang, de pijpjes en een paar slangklemmen was weer een passend onderdeel te maken.
Gemonteerd, motor starten en gelukkig bleef nu alles droog.
Omdat ik het idee had dat er wat meer vuil uit de brandstoftank kwam dit jaar bij het aftappen dan andere jaren wilde ik de tank eens goed schoonmaken. Omdat er geen mangat in zit moet hij er dan uit. In theorie zou dat ook moeten kunnen.
Eerst ca 40 liter diesel afgetapt via de aanzuigleiding maar de motor kon het zo in twee jerrycans lopen.
Daarna de leidingen los bij de tank, de bevestigingsbeugel en zowaar het was mogelijk de tank eruit te lichten.
In de container voor het chemisch afval eerst de laatste 2 a 3 liter eruit laten lopen. Dat zag er al niet al te fris uit. Toen met wat schone diesel de tank gespoeld. Ik was echt verbaasd hoeveel drab er uit kwam. Een wonder dat de motor nog liep. We zouden gaandeweg het seizoen zeker problemen hebben gekregen. Alles weer gemonteerd en de schone diesel weer terug in de tank gegoten.

12-9-2010 Terug van vakantie
Het seizoen vrij veel gevaren met de Ondine. De weinige weekenden dat wij niet aan boord waren, zijn Sander en Monique geweest. O.a  het weekend van Concert at the Sea aan de Brouwersdam. Zaterdag 12 sept. weer teruggekeerd van 3 weken vakantie. Van de plannen om naar de Waddeneilanden te gaan is door de wisselende weersomstandigheden niets terecht gekomen. De eerste week te veel wind (> 6bft) doorgebracht in Zierikzee, Yerseke en Wemeldinge. Veel gelezen, lekker gegeten (en gedronken). Hoofdzakelijk ’s nachts regen, maar overdag toch vaak zon. aangename temperaturen. Dinsdag, de 2e week werd alles beter, zoals voorspeld, met dien verstande dat de wind geheel weg viel. We hadden ons inmiddels verplaatst naar Numansdorp, donderdag Tien Gemeten bezocht (een aanrader) en vrijdag naar Hellevoetsluis voor het Contessaweekend. Weer zeer geslaagd. Zie www.contessazeilers.nl voor de verslagen en de foto’s. De 3e week ook weer veel wind voorspeld, dus besloten we de laatste dagen door te brengen op het Grevelingenmeer. Daar was het opvallend rustig. Fijn gezeild en gewandeld. Op de 2e dag weer ruim 2 uur gezelschap gehad van “onze” bruinvis.  Dat blijft een erg leuke ervaring. Ik heb getracht er een filmpje van te maken.
Zie hier het filmpje.
Bij het binnenlopen van de Krabbenkreek lag er ook nog een zeehond op de plaat. Het was juist laag water. Even verderop bij het strandje voor Sint Annaland werden we aangeroepen door een duiker die juist het water in wilde gaan. Bleek onze zwager B. te zijn. Wat een toeval. Anders dan gepland maar achteraf gezien toch een fijne relaxte vakantie, afgesloten op een mooie zonnige dag in September.

 12-9-2010 Foto van zeehond
Als je heel goed kijkt zie je hem (haar) liggen, links onder de windmolen, het kleine witte stipje

 Afb003

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s