ZOMERVAKANTIE 2015

Deze slideshow vereist JavaScript.

Dit jaar geen verre bestemmingen gepland. We hebben het eerste en het tweede weekend andere verplichtingen en bovendien is Skepp, onze jonge scheepskat, deze keer voor het eerst langere tijd aan boord. Onze vakantie dit jaar begint dus met het Contessaweekend in Colijnsplaat aan de Oosterschelde zaterdag 29 augustus. De vrijdagmiddag ervoor komen we aan boord, nadat we alle vakantiebagage aan boord hebben gestuwd is het prima zeilen naar de eerste bestemming. Weliswaar westenwind, dus kruisen, maar stroom mee. Rond 19:00 uur meren we af. Alle andere deelnemers zijn er al. Zie voor het complete verslag de website http:/contessazeilers.com. Een aanrader!
Zondagmiddag vertrek richting Burghsluis. Door totaal gebrek aan wind komen we niet verder dan de Schelphoek. Daar zijn 4 moorings. Door de beperkte diepte durft niet iedereen daar te blijven met laagwater. Voor ons de eerste keer, diepte geen enkel probleem, gaan we zeker vaker doen. Die nacht wordt er veel onweer met windstoten verwacht. Bleek op het water enorm mee te vallen. Maandag na eerst boodschappen gedaan te hebben in Zierikzee rond 3 uur ’s middag, laag water, vertrekken we richting Volkerak. Die middag krijgen we de eerste bui over. Weer totaal geen wind, dus alles op de motor. Overnachten voor anker in de baai, na de Krammersluizen bakboord uit. Deze is op veel plaatsen veel dieper dan ik altijd dacht. Ook goed te doen mits de windrichting niet ongunstig is. De rest van de week varen we samen op met goede vrienden van ons met hun Victoire 1044. Vanuit De Heen naar het Haringvliet. Mijn verjaardag, 2 september, vieren we samen met een fantastisch etentje in een gezellig restaurant in Middelharnis. We bezoeken die week ook nog Tiengemeten en Numansdorp.
Op de route terug naar het Grevelingen meer waait het flink op het Volkerak. Weer kruisen. Erg druk met de beroepsvaart, maar omdat er ver buiten de vaargeul aan de oostzijde een goede recreatiebetonning is gaat dat goed. De tweede week brengen we door op het Grevelingenmeer, rustig nazomerweer met af en toe een buitje. Overnachten doen we aan de steigers en de haventjes op de eilanden. Het lukt telkens om een vrij plekje te vinden, maar het is daar toch drukker dan we hadden verwacht. Zal zeker komen door het feit dat je voor € 12,50 een gehele week mag afmeren in dat gebied. Ons laatste doel deze vakantie is Antwerpen. Vrijdag is de eerste stop Wemeldinge.
Zaterdag zo vroeg mogelijk via het Kanaal door Zuid Beveland. De bruggen en de sluis worden redelijk snel bediend zodat we kort na laagwater bij Hansweert aan de tocht op de Westerschelde kunnen beginnen. Windrichting en kracht zijn redelijk gunstig, zuid 10-15 knopen, zodat we alleen de stukken die pal zuid lopen op de motor moeten varen. We willen niet teveel tijd verliezen om op tijd op bestemming te zijn. Door de sterke stroming lopen we regelmatig meer dan 8 kn over de grond. Precies om 16:00 uur arriveren we voor de sluis bij de Jachthaven Antwerpen op de linkeroever. We kunnen nog net naar binnen. Als we iets later waren geweest hadden we 2 uur aan de boei moeten wachten. Zondag gaan we samen met Christophe en Barbara (CO32 Lecas) naar het centrum van Antwerpen. Ongeveer 15 minuten lopen van de jachthaven bevindt zich de ingang van de voetgangerstunnel onder de Schelde. Via twee roltrappen daal je af naar een diepte van 30 meter. Dan volgt een tunnel van iets meer dan 500 meter en ga je weer via twee roltrappen omhoog. Dan sta je direct in het gezellige centrum van Antwerpen. Onze gidsen weten natuurlijk alles van deze stad en laten ons o.a. een wijk zien die nog niet zo lang geleden verpauperd was maar nu door vooral de inspanningen van diverse ondernemers (winkeltjes, restaurantjes, cafétjes etc.) is veranderd in een gezellige buurt. De volgende dag gaan we weer via de voetgangerstunnel naar het centrum. Dit keer richting Willemsdok waar zich ook het nieuwe MAS museum bevindt en het gebouw met de permanente tentoonstelling over de Red Star Line. Helaas zijn deze die dag gesloten. Dinsdag, brengen we nog een dag door op de linkeroever, met o.a. een wandeling.
Het is natuurlijk ook mogelijk direct in het centrum af te meren in het Willemsdok, maar de linkeroever is veel rustiger. Woensdag is de wind eindelijk wat minder (was > 20 knopen de afgelopen dagen) maar blijft gelukkig ZO zoals verwacht.
Om half zeven ’s morgen moeten we al klaar liggen. Even voor 7:00 uur gaan de vloeddeuren open en kunnen we naar buiten. Natuurlijk weer flink stroom mee. Alles is te bezeilen. Bij Doel even de motor bij. Daar even wat minder wind achter een hoge stapel containers. Om 12:oo uur zijn we al in de omgeving van Hansweert. We hebben geen zin om weer door die sluizen en het kanaal te gaan al die beroepsvaart en varen door richting Vlissingen. Tot Terneuzen hebben we nog tij mee. Echter voldoende wind om flink op schieten (>5 kn over de grond) 5 Mijl voor Vlissingen is het echter op en maken we nog nauwelijks voortgang. Motor bij; 2,5 kn over de grond. Rond 17:00 uur gaan we door de sluis en meren we af bij WSV De Schelde. Donderdag via het kanaal richting Veerse Meer. Helaas weer zo’n dag met regen tot ongeveer 15:00 uur. We zijn dan al op de Oosterschelde. De wind is kort voor we bij Veere waren naar het westen gedraaid en is opgelopen tot > 15 kn. Op de Oosterschelde kunnen we in één slag over stuurboord richting Oosterschelde brug. Het eerste rak nog even tij tegen, maar daarna wind en stroom mee richting Sint Annaland. Daar aangekomen begint zelfs de zon nog te schijnen. Vrijdagochtend wederom mooi weer. Alles inpakken en naar huis. Het zit er helaas weer op voor dit jaar.

2 gedachtes over “ZOMERVAKANTIE 2015

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s