WINTER 2015/2016

28-5-2016

Deze slideshow vereist JavaScript.

Donderdag dan eindelijk te water. Woensdagavond hing zein de banden in van de kraan zodat ik alle tijd had de stempelplaatsen goed kaal te schrappen, een laag epoxy en een laag antifouling te zetten. Ook de onderkant van de kiel kon ik nu goed behandelen. De andere ochtend 08:00uur te water. Als eerste de schroefasafdichting geinsppecteerd. Gelukkig alles goed waterdicht. Motor starten en naar de box. De rest van de ochtend besteed aan het schoonmaken van het dek en de kajuit aan de buitenkant. Veel groen door de zachte winter.

Vandaag alles binnen goed schoongemaakt en alles weer ingericht. Nu klaar voor het zomer seizoen.

21-5-2016

Deze slideshow vereist JavaScript.

Poetsen betekende dit keer eerst polijsten (met poetsmachine) en daarna in de was zetten. Het was een volle dag werk, maar het resultaat is er naar. Daarna ook het onderwaterschip aanbakboord kaal gehaald. Dit keer met een nieuwe schrapper die op de stofzuiker kon worden aangesloten. Ging bijna twee keer zo snel en geen troep! Vandaag de toch nog de waterlijn behandeld met “Jippie” – Op het eerste gezicht lijkt het niets te doen, maar na enige tijd is het resultaat toch zichtbaar. De witte, vergeelde waterlijn wordt weer wit. Daarna de waterlijn weer gepolijst en gepoetst. Het onderwaterschip licht geschuurd en afgenomen met wasbenzine. Eén laag epoxyprimer erop. Nu nog één laag antifouling en ze kan er weer in.

10-5-2016

Deze slideshow vereist JavaScript.

De motor staat er weer in en alles is aangesloten. Het roer is er weer aangehangen. Het onderste gedeelte van de skeg wordt er weer aangelamineerd. Van het stuurboord deel van het onderwaterschip is alle antifouling verwijderd. Er zaten er zo’n 8 lagen op en het tot nu toe gebruikte type antifouling (Plastimo) is niet meer verkrijgbaar in Nederland. Alle oude A/F er dus af, een nieuwe tussenlaag epoxy aanbrengen en vervolgens een laag Seajet. De bedoeling is ook de romp nog goed te poetsen voordat ze weer te water gaat.

 

1-5-2016

Deze slideshow vereist JavaScript.

De bevestigingsbouten van de flexibele steunen zaten niet op de juiste plaats/afstand. Ook zeer onregelmatig van 7,5 tot 9,5 cm van elkaar! Het gevolg was dat de gaten in de oude steunen waren aangepast door  middel van zagen en slijpen. Daardoor gingen ze snel roesten omdat de beschermlaag was aangetast. Ook waren  de motorfundatiebalken iets te kort. De achterste twee bouten waren dus ook erg lang. Nu was de kans dat aan te passen. De oude tapeinden eruit gedraaid. De coils waar de tapeinden ingedraaid zaten verwijderd. De gaten opgevuld met epoxyplamuur. De fundatiebalken iets verlengd met hout en epoxy. Het juiste midden van de boot bepaald door een dunne lijn te spannen tussen de schroefaskoker en de mast. Nieuwe flexibele steunen gemonteerd met houtdraaibouten. De gehele ruimte geschilderd met DD lak.

 

12-3-2016

Deze slideshow vereist JavaScript.

De motor staat in de primer. Kan nog niet worden afgespoten omdat de keerring van de keerkoppeling toch blijkt te lekken. Vandaag de hekstoel losgemaakt. De kit eronder was compleet verhard. Het lijkt wel karton. Alles goed schoongemaakt, opnieuw in de kit en weer vastgeschroefd. Beslist een klus voor twee personen!

20-2-2016

Paneel gereed (8)

De radio, het docking-station en de accumonitor aangesloten en natuurlijk ook het bedieningspaneel. Alles lijkt weer te functioneren. Nu de volgende klus, het demonteren van de hekstoel. Het lijkt erop dat er lekkage is, in elk geval onder de middelste poot van de hekstoel. Dit moeten we eerst verhelpen voordat we de motorruimte weer in orde gaan maken. Hoe te werk te gaan? De moeren onderdeks zitten in het polyester. Koppen van de bouten wegboren?

Achterstagbevestiging (4)

 

30-1-2016

Deze slideshow vereist JavaScript.

Het paneel wat ik thuis heb pasgemaakt gepast. De uitwendige maten/de vorm is een kopie van de vorige. De plaatsing van het elektrapaneel is nu iets anders. Nu een klein toegangsluikje voor de aardlekschakelaar. Het plaatmateriaal is nu dikker dan de oude, dus er moest aan de rand iets worden uitgefreesd. Paneel past vrijwel direct. Daarna alle bedrading op lengte geknipt en voorbereid op het aansluiten op het paneel. Een extra speakerkabel getrokken naar de kuip om daar ook speaker van de marifoon te plaatsen. (Vorig jaar een boete opgelopen op de Westerschelde omdat we niet uitluisterden. Dat deden we wel maar we konden het buiten niet horen)

23-1-2016

220V installatie. Naast de aardlekschakelaar een verdeelkastje geplaatst. Vandaaruit drie aansluitingen. Acculader, één stopcontact en de plintverwarming.
Daarna de opening gezaagd in de stuurboordbank voor de plintverwarming en de plusdraden in de elektrakast verlengd, zodat ik die straks direct aan kan sluiten op het nieuwe bedieningspaneel. Komt hoger en meer naar links. Het oude zat op een kwetsbare plaats en was moeilijk afleesbaar.

16-1-2016

Vandaag het lager aan het uiteinde van de schroefaskoker eruit getrokken. Weer met speciaal gereedschap. Daarna de motoruimte verder schoongemaakt. Nu ook ontdekt dat er water vanuit het dek. Waarschijnlijk langs de strip waaraan de achterstag is bevestigd. Het water loopt dan via de achterlocker naar voren en blijft dan staan rond de schroefaskoker. Polyester is daar vochtig. Eerst maar eens goed laten drogen en dan afdichten met epoxy.(Ruimte rond de strip uiteraard afdichten met kit.)
Daarna de bestaande elektrapaneel verwijderd en alle bedrading losgekoppeld. Alle draden gecontroleerd. Gelukkig allemaal nog goed gemerkt. Nu het nieuwe paneel maken en alles weer aansluiten.

11-1-2016

In november de motor gedemonteerd. De warmtewisselaar eraf om de lekkage te repareren. Alles schoongemaakt en voorbereid om opnieuw te spuiten. In december niet veel kunnen doen door andere verplichtingen. Afgelopen zaterdag de draad weer opgepakt en eerst het roer verwijderd. De instructies die ik had opgepikt op het Engelse forum gevolgd. Een absoluut vereiste is het juiste gereedschap. Met een Fein Multotool een fijne zaagsnede in de skeg gemaakt en met een poelietrekker de messing kop van de roerkoning gehaald. Deze zat echt muurvast! Verhitten met een brander durfde ik daar niet aan. Het is door één persoon te doen, door het roer met een lijn te fixeren zodat deze niet naar beneden valt als de kop los komt. Dan langzaam laten zakken. Wat me wel verbaasde is dat de vier schroeven waarmee de voetplaat vast zit onderaan de skeg vrij gemakkelijk los te draaien waren. Op het forum van de Engelse site wordt daar ook over gesproken. Ik ga me eerst in deze materie verdiepen voor ik ze weer vast ga zetten.
Verhitten heb ik wel gedaan voor de demontage van de schroef. Ook daar een poelietrekker gebruikt. Schroef verhit met een brander en plotseling schoot deze los. Daarna kon ik de schoefas naar binnen schuiven. Het plan is de vetgesmeerde schroefasafdichting te vervangen door een watergesmeerd lager.

31-10-2015

20151031_134850

Ondine staat weer op de kant in Sint Annaland. Een mooie rustige zaterdagmorgen, deze keer was het niet moeilijk achteruit voor de kraan te varen. Omdat ze twee jaar in het water had gelegen was ik wel nieuwsgierig naar het onderwaterschip. Geen aangroei van schelpjes of mosselen, wel aardig wat groene slijm. Een hele lijst van zaken die deze winter moeten worden aangepakt, te beginnen met het vervangen van het uitlaatspruitstuk en de uitlaatbocht. Dus meteen de motor maar gedemonteerd en in de kuip gehesen. Volgende keer de aanhangwagen mee voor het vervoer naar de werkplaats. Wordt vervolgd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s