Sint Annaland / Duinkerken v.v.

21 juni 2021 Het was de bedoeling dat we deze dag zouden vertrekken naar de UK (Solent) voor de reeds vorig jaar geplande deelname aan de Round The Island Race. I.v.m. de corona beperkingen kon dat ook dit jaar weer niet doorgaan voor ons. Daarom besloten we met het deel van het team dat de Ondine naar Cowes zou varen toch maar een week te gaan zeezeilen. (Eva/Johan/Izaäk)

Dag 1 Sint Annaland/Roompot

12 Nm

Vaartijd: 3 uur

Wind: NO – ca. 15 Kn

Temp.: 14 Gr. C. – Regen

Na eerst Eva van de trein in Roosendaal gehaald te hebben en boodschappen te hebben gedaan voor de eerste dagen konden we losgooien en met tij mee en een stevig windje in de rug naar de Roompot Marine varen.

Dag 2 Roompot/Zeebrugge

34 Nm

Vaartijd: 6 uur

Wind: NNO 15-10 Kn

Temp.: 15 Gr.C.

Oostende leek ons te ver, Blankenberge onbetrouwbaar i.v.m. de verzanding en Cadzand onbetrouwbaar i.v.m. de deining bij deze windrichting en -sterkte. Vandaar dat het Zeebrugge werd. Voor ons de eerste keer dat we er zelf met een boot aanmeerden.

Dag 3 Zeebrugge/Duinkerken

40 Nm

Vaartijd: 7 uur

 (4 uur tij mee/3 uur tij tegen)

Wind: 12 – 15 Kn N

Temp.: Ca. 15 Gr.C.

Vandaag iets minder wind en uit een gunstige richting. Dus de spinaker (de kleine) gehesen. I.v.m. de diversen ondiepten leerzame dag voor de navigatie. Zowel op de potter als op de I-pad (navionics)

Dag 4 Duinkerken/Oostende

28 Nm

Vaartijd: 4 uur 45 minuten

Wind: 6-9 Kn West

Temp.: 16 Gr.C.

De windrichting is nu west en de zee wat afgevlakt, dus aan de wind weer terug richting Nederland. De Franse gastenvlag wordt verwisseld voor de Belgische. In Oostende nog even de windvaan uit de mast gehaald omdat het lagertje moet worden vervangen. Het weer wordt steeds beter, temperatuur gaat langzaam omhoog.

Dag 5 Oostende/Cadzand

21 Nm

Vaartijd: 3 uur

Wind: 8-15 Kn Zw

Temp.: 16 Gr.C.

Weer gunstige omstandigheden om de spi te hijsen. De grote ditmaal. Cadzand hadden wij alle drie ook nog niet bezocht. Een mooie kleine nieuwe haven. Nog weinig passanten deze week. Op het stand zijn we nog getuige van de tewaterlating van een KNRM reddingboot.

Dag 6 Cadzand/Veere

17Nm

Vaartijd: 6 ½ uur (Op de motor)

Wind: géén

Temp.: Ca. 18 Gr.C.+

Deze dag geen wind, dus binnnedoor en alles op de motor. Sluis Vlissingen gaat direct voor ons draaien. Na de sluis moeten we even wachten op de “blauwe golf”. Alle bruggen draaien dan direct voor deze vloot, dus dat gaat daarna dan voorspoedig. Beoogde restaurant in Kortgene is al volgeboekt en het is te laat voor boodschappen. Alternatief restaurant in Veere stelt ons zeker niet teleur.

Dag 7 Veere/Sint Annaland

29 Nm

Vaartijd: 5 ½ uur

(Laatste deel Veerse Meer, van Kortgene tot de sluis, op de motor)

Wind: 8-10 Kn NO

Temp.: 20 Gr.C.

Eerste deel van het Veerse meer is nog te bezeilen, maar voor Kortgene komen we wind tekort en willen we graag de sluis halen, dus even de motor bij. Op de Oosterschelde blijkt de wind niet uit het oosten te waaien zoals voorspeld, maar NO, dus maar heel even de Spi kunnen trekken. Precies op de kentering zijn we bij Keeten A, dus ook de rest van de trip die dag tij mee. We stuiven de Krabbekreek door, de kers op de taart.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s